Москва започна задочно дело срещу Березовски

Москва започна задочно дело срещу Березовски

Задочно дело срещу Борис Березовски, който е обвинен в присвояване на 214 млн. рубли от "Аерофлот", започна в Москва, но заседанието бе отложено с две седмици, за да може служебният адвокат Александър Дудкин да се запознае с материалите по делото, предадоха руските агенции.

Защитникът поиска най-малко месец, за да чете 123-те тома по делото, със сега даденото му време ще трябва всеки ден да прехвърля по девет тома.

Дудкин бе назначен служебно като защитник по делото, след като Березовски забрани на своите адвокати да вземат участие в процеса, който предприемачът счита за политически фарс.

В интервю за вестник "Известия" Дудкин заяви, че изобщо не му пука за това дело, защото бил насаден в този процес. Във връзка с това изказване членът на Съвета на адвокатската палата на Москва Александър Аснис отбеляза, че един адвокат няма право да демонстрира безразличие към възложените му дела.

Березовски, който живее в изгнание във Великобритания, е обвиняем за кражба в особено големи размери от активите на компанията на обща стойност 214 милиона рубли (8,28 милиона долара) и за пране на част от сумата на стойност 16 милиона рубли (619 200 долара). Ако бъде осъден, той може да получи максимално наказание до 10 години затвор.  

Прокурорът Александър Коблюков заяви, че процесът, който се води в отсъствието на Березовски, може да продължи "както половин година, така и една година". Това ще бъде обичаен процес, само че без присъствието на подсъдимия, посочи той. По думите на Коблюков обвинението смята да разпита най-малко 24 свидетели.

Руските власти многократно настояваха пред Лондон за екстрадиране на Березовски, но досега не са получили положителен отговор.

Предварителните слушания по делото ще са на 26 юли.

Споделяне

Още от Свят