Сергей Лавров: Русия няма желание да продължи войната на санкциите

Москва зове за нов „рестарт” в отношенията с Вашингтон

Същевременно руският външен министър разкритикува Запада - не бил преодолял начина на мислене от Студената война

Сергей Лавров

Москва призова за нов "рестарт" в отношенията с Вашингтон, изтъквайки, че ситуацията в Украйна, довела до западни санкции срещу Русия, се подобрява благодарение на мирната инициатива на Кремъл, предаде Ройтерс в неделя, позовавайки се на интервю на руския външен министър Сергей Лавров за руския Пети телевизионен канал. Той посочи още, че страната му няма желание да продължи войната на санкциите.

Същевременно обаче Лавров придружи тези помирителни нотки в интервюто си с остри критики към подхода на Съединените щати и Европейския съюз към кризата в Украйна, ситуацията в Сирия и Ирак, борбата с тероризма и за това, че „не са преодолели начина на мислене от епохата на Студената война”.

Рестарт 2.0

Вашингтон и Брюксел обвиняват Москва, че подкрепя проруското въстание в Източна Украйна и ѝ наложиха санкции, които бяха неколкократно затягани след анексирането на Крим. Конфликтът доведе отношенията между Москва и Запада до най-ниската точка след края на Студената война. Президентът на САЩ Барак Обама заяви миналата седмица, че санкциите може да бъдат отменени, ако Русия поеме по пътя на мира и дипломацията.

В интервюто си в неделя руският външен министър заяви, че е време да се повтори "рестартът" - дума, използвана по-рано от Вашингтон да опише политиката на размразяване на руско-американските отношения. "Сега отношенията ни със САЩ се нуждаят от това, което американците биха нарекли "рестарт no2" или "рестарт 2.0", посочи той.

Лавров отчете, че диалог между страните в Украйна има и има резултати от изпълнението на минските договорености. "Установи се прекратяване на огъня, естествено не без проблеми. Внедрява се механизъм за контролирането на това прекратяване на огъня. Започнаха преговори по линията Русия-ЕС-Украйна, възобновяват се газовите преговори", посочи Лавров.

"Ако бяхме проявили всички аналогична добра воля, според мен отдавна щяхме да излезем от този ненормален период", подчерта руският външен министър, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той припомни, че решението, взето от ЕС и Украйна да не влиза в действие до края на 2015 г. споразумението за асоцииране на Украйна в онези му части, които създават риск за руската икономика, е същото, за което е настоявал и Виктор Янукович, когато е искал да отложи подписването на споразумението през ноември на 2013 г.

"Стигнахме до аналогичен резултат 10 месеца по-късно, но с огромната цена на човешки животи", каза Лавров.

Русия няма никакво желание да продължи войната на санкциите

"Не сме заинтересовани настоящият период да се проточва до безкрай. Ние нямаме никакво желание да продължим войната на санкциите, размяната на удари. Ние няма да продължим да налагаме санкции само, за да дразним някого, както се случва с нашите партньори, когато те приемат по отношение на нас принудителни мерки. Както заяви руският президент Владимир Путин, ние ще мислим за защитата на нашите икономически и други интереси", подчерта Лавров.

Русия не чувства никаква изолация, но и не иска да се отказва от сътрудничеството с Европа и САЩ, посочи той. "Убеден съм, че случващото се сега е временно. Европа и САЩ също печелят доста от сътрудничеството с Русия", каза Лавров.

Дипломат номер едно на Москва каза, че според анализи обединените усилия на Русия и ЕС и създаването по предложение на Путин на единно икономическо и хуманитарно пространство от Атлантическия до Тихия океан съществено ще увеличи глобалната конкуретноспособност на Русия и на ЕС.

Дипломатът обвърза настоящото отношение на Запада към Русия с дефицит на западни специалисти по руските въпроси.

Лавров разкритикува западните партньори на Русия, че така и не са успели да преодолеят начина на мислене от епохата на Студената война и преди украинската криза са се опитвали да постигнат договорености с Русия не на основата на равноправието, а въз основа на едностранната изгода.

Като пример Лавров посочи едностранното излизане на САЩ от Договора за противоракетна отбрана, което е заставило Русия да доказва, че тази американска стъпка се прави с цел САЩ да укрепят способността си да доминират във военно-стратегически план. Като друг пример Лавров посочи и преговорите с ЕС, когато по различни поводи Брюксел не искал да продължи работата по нови базови споразумения и искал отстъпки от Русия, а после "замотал" нещата с въпроса за безвизовия режим.

Министърът изброи упреците отправяни към Русия във връзка със ситуацията около Едуард Сноудън, отказа на Москва да поддържа проекти на резолюции за Сирия, насочени срещу правителството на Башар Асад или във връзка с олимпийските игри в Сочи, представени от западните партьори като апотеоз на стремежите на някакъв си авторитарен режим да укрепи позициите си.

Същевременно НАТО продължи да се разширява на изток и военната инфраструктура на алианса да се приближава към руските граници, въпреки дадените на Русия обещания, припомни Лавров.

Накрая Лавров каза, че Русия отдавна и без каквато и да е коалиция се опитва да помогне на Ирак и на Сирия да се противопоставят на тероризма, като им доставят съвременни оръжия.

Той добави, че в борбата с терористите трябва да има общи критерии, а не да се смята, че има добри и лоши терористи и добри да са онези, които помагат за свалянето на лидери, които не се нравят лично на някого, а лошите да са онези, които убиват американци.

"С терористите трябва да се борим с всички сили, но защо американците не видяха по-рано тази заплаха", каза Лавров и посочи, че американците са видели заплахата едва след показването на отвратителните екзекуции на двама американски журналисти.

Споделяне

Още от Свят