Мостът "Голдън гейт" ще бъде оборудван срещу самоубийци

Прочутият мост "Голдън гейт"в Сан Франциско ще бъде снабден с предпазни стоманени мрежи, които да пречат на хората да скачат от него, за да се самоубият, съобщи Асошиейтед прес.

Местните власти вчера единодушно одобриха пакет от 76 милиона долара за финансиране на проекта, който включва 20 милиона долара от таксите за преминаване. Федералното правителство ще осигури основната част от останалата сума, а щатът ще участва с дял от 7 милиона долара.

Монтирането на мрежите, които ще бъдат окачени на шест метра покрай тротоарите от двете страни на моста, дълъг около 2.7 км, ще приключи през 2018 година.

Повече от 1400 души са намерили смъртта си, скачайки от моста от откриването му през 1937 година, с рекорден брой от 46 самоубийства през 2013 година.

От всички проекти бе избран този, който ще създаде най-малък визуален ефект - когато се минава с кола по моста, те не се виждат.

Идеята за предпазна бариера се обсъжда от десетилетия. През 2008 година управата на
моста гласува за инсталирането на стоманената мрежа, отхвърляйки другите варианти, сред които издигането на перила, високи 4 фута (1,2 метра), което би променило визията на моста, но финансирането оставаше проблем.

Важна пречка беше преодоляна преди две години, когато президентът Барак Обама подписа законопроект, който позволи федерално финансиране за предпазни бариери и мрежи.

Споделяне

Още от Свят