Мосул е освободен от "Ислямска държава"

Вторият по големина иракски град бе завзет от джихадистите преди три години

Мосул е освободен от "Ислямска държава"

Иракският премиер Хайдер ал-Абади обяви в неделя следобед победа в "освободения" град Мосул, съобщи неговият офис.

Това се случва след опустошителната почти 9-месечна битка срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

Абади "пристига в освободения град Мосул и поздравява героичните бойци и иракския народ за постигането на голямата победа", се казва в изявление на кабинета му, цитирано от АФП.

По-късно в неделя френският президент Еманюел Макрон отдаде "почит на всички онези . . . които допринесоха" за освобождаването на северния иракски град Мосул от групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес. Франция е част от оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава". В сряда френски военен говорител обяви, че страната е нанесла 600 въздушни удара по време на битката за освобождаване на Мосул от джихадистите.

Подкрепяни от международна коалиция начело със САЩ, иракските сили водят от октомври 2016 г. широка офанзива за прогонване на "Ислямска държава" от Мосул.  Това е вторият по големина град в Ирак, който джихадистите завзеха през юни 2014.

През юни иракското командване обяви за настъпление срещу последните укрепления на ИД в историческата част на Мосул. В операцията бяха включени армейски части със специално предназначение, сили на федералната полиция и за бързо реагиране. Подкрепа от въздуха оказваше авиацията на международната антитерористична коалиция, оглавявана от САЩ, а също и иракските ВВС.

Мосул е вторият по големина град в Ирак след Багдад. Той е на река Тигър на близо 400 км северозападно от столицата.

Градът се намира на място, където се пресичат най-важните транспортни артерии. С железница Мосул е свързан с Багдад, а също с Турция и Сирия. По шосе Мосул е между Ербил и Киркук. В околностите на Мосул са големите петролни находища Кайяра, Бутма и Зала.

По информация на "Би Би Си" (ВВС) близо 900 000 души са били изселени от града от 2014 г. насам, което е около половината от населението му отпреди войната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?