МОСВ е готово да спре временно строежа на Корал, който бил законен

МРРБ не намира нередности със застрояването на къмпинг "Юг"

Строежът на къмпинг "Юг" в залива Корал се оказва напълно законен, но най-вероятно временно ще бъде спрян. Това стана ясно от съвместната пресконференция на строителния министър Лиляна Павлова и зам.-министъра на околната среда Бойко Малинов във вторник, след като сдружението "Да запазим Корал" разпространи снимки на излети бетонни плочи върху плажа на местността в залива Корал, община Царево.

Министърът на екологията Ивелина Василева има готовност да издаде принудителна административна мярка за спирането на строежа, заяви Малинов.

От неговите обяснения, както и от тези на министър Павлова се разбра, че строежът има законни разрешителни и че по документи теренът, на който се строи, не са дюни.

Строежът се извършва в частен имот в урбанизирана територия, за която има одобрен подробен устройствен план от 2004 г. със съответните параметри на застрояване. През декември 2012 г. главният архитект на Царево Станислав Николов издава разрешително за строеж.

На 17 януари 2013 г. РДНСК – Бургас го отменя заради липсата на разрешение за присъединяване към ВиК мрежата и електрозахранването, както и изтеклото разрешение за оценка на въздействието на околната среда. Инвеститорът – "ИФ Фаворит" обжалва отмяната на строителното разрешение от строителният контрол.

Бургаският административен съд се произнася в полза на "ИФ Фаворит" на Иван Ангелов Тодоров, вносител на автомобилите "Шкода" у нас. Решението е на съдия Борислав Христов и е окончателно, не подлежи на обжалване, каза министър Павлова.

По нейни думи аргументите на съдията са, че строителният контрол не е заинтересована страна по това дело, защото е нарушен Законът за биологичното разнообразие – заради изтеклата оценка по ОВОС.

Така на практика в момента главният архитект на Царево е този, който може да спре строителството върху частния имот, каза Павлова.

Главният архитект Станислав Николов обаче обяви пред Нова телевизия, че всичко е законно и няма пречки строителството да продължи.

Стамо Стамов, управител на фирмата инвеститор, заяви, че има издадено разрешително от Община Царево за изграждането на вилно селище от 16 къщи. По думите му строежът ще продължи, защото всичко било законно и на практика възстановяват съществуващи някога бараки.

Сега единствената възможност да се спре временно строителството е с решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заради нарушението по Закона за биологичното разнообразие.

Предстои да изясним защо представителят на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Бургас не е реагирал по време на съдебното дело за одобряване на инвестиционното намерение на "ИФ Фаворит" и да издадем постановление за временно спиране на строежа, каза зам.-министърът на околната среда Бойко Малинов.

Според първоначалните констатации не са спазени всички необходими процедури по екологичното законодателство – Законът за околна среда и Законът за биологичното разнообразие. Проверката е установила също, че през 2004 г. е издадено разрешение по ОВОС, което е било приложимо към този момент. След това обаче територията е била променена и е станала урбанизирана, което прави инвестиционното намерение вече неприложимо, защото има процедури по ОВОС за територии, които не са урбанизирани. За инвестиционното намерение е приложимо законодателството по Закона за биологичното разнообразие.

Сдружението "Да запазим Корал" съобщи в неделя, че едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие е било залято с бетонови площадки в седмицата преди Великден.

Два еднакви казуса с различни съдебни решения

Разрешително за строеж е имало издадено и за плажа "Корал", подобно на застрояването на плажа "Юг", което РДНСК също е отменила.

Инвеститорът е обжалвал, но този път друг състав на Бургаския административен съд се е произнесъл в полза на решението на РДНСК, каза министър Павлова.

Така плажът "Корал" към момента е спасен от бетон, най-вероятно докато инвеститорът не намери законова вратичка да го застрои.

Следващата сряда предстои да бъде обявена процедура за отдаването на концесия на плажа "Корал". За първи път ще правим такава концесионни процедура – със завишени изисквания за екоплаж, каза Павлова.

Заради противоречивата съдебна практика пък ще бъдат предложени нови промени в ЗУТ, с които да се въведе двуинстанционно производство при обжалванията на строителните разрешения, допълни тя.

Така на практика ГЕРБ се връща към старото положение в ЗУТ, което те промениха по време на първия си мандат с аргумента да не пречат на инвеститорите.

Съдът като закрилник на главните архитекти

По Закона за устройство на територията министърът на регионалното развитие има право да отстрани от длъжност главния архитект на дадена община заради безобразия със строителни разрешения.

Министър Павлова обясни, че тя е издала административни постановления за наказания с глоба на главните архитекти на Царево и на Несебър заради скандалния случай "Дюнигейт", но те са паднали в съда.

Така според съда излиза, че главните архитекти на тези общини са без провинения и действат в интерес на обществото.

Попитани дали има риск от други подобни случаи като този с къмпинг "Юг" по Черноморието министър Павлова отговори еднозначно: "Има риск и от други подобни случаи, където положението е заварено".

Още по темата
Още от България