МОСВ не очаква Ковачки да спази обещанията за "Брикел"

МОСВ не очаква Ковачки да спази обещанията за "Брикел"

Няма индикации, че собственикът на ТЕЦ "Брикел" Христо Коварчки ще изпълни ангажиментите към държавата, поети на 22 октомври, така че да се разреши на инсталацията да работи на по-ниски мощности в следващите шест месеца, докато трае отоплителният сезон. Това заяви екоминистърът Нона Караджова по време на парламентарния контрол в петък.

Собственикът Христо Ковачки на два пъти обещава да учреди банкова гаранция за 30 млн. евро инвестиция в сероочистки, които ще приведат работата на ТЕЦ-а според еконормите на ЕК и ще позволят на съоръжението да продължи работа.

Това още не се е случило, а срокът изтича след седмица, каза Караджова.

Няма индикации, че това ще се случи, каза Караджова и допълни, че се проучва възможността за алтернативно топлоподаване към обществените институции в района на Гълъбово – детски градини, училища, болници и т.н. Дали ще е след два месеца или след четири – най-вероятно ще се наложи да затворим ТЕЦ "Брикел" и трябва да се намери решение на проблема с топлоподаването, каза Караджова.

Държавата е спазила обещанието към Ковачки да проучи възможността да му се предоставят допълнителни безплатни квоти, но очаквано резултатът е, че такава възможност няма. Единственият шанс беше ТЕЦ "Брикел" да получи квоти от резерва за нови участници на пазара, но той не може да бъде определен като нов участник, заяви екоминистърът.

Освен че районът на Гълъбово ще остане без парно след спирането на ТЕЦ "Брикел", друг проблем е, че 1200 служители ще останат на улицата. Министър Караджова обясни, че на срещата между държавата, синдикатите и "Брикел" на 22 октомври, е присъствал и зам.-министър на труда и социалната политика с предложения за осигурявне на алтернативна заетост за работещите в "Брикел". Синдикатите обаче не пожелаха тези варианти да бъдат обсъдени, каза Караджова.

"Знаем през целия период на преход колко предприятия бяха затворени заради европейски изисквания, включително екологични, колко работници останаха без работа. Но това е цената, която ние плащаме, за да бъдем членки на ЕС и без жертви не може. Това сме си ги пожелали всички ние”, допълни Караджова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?