МОСВ не знае кой и защо извадил горите на Симеон от НАТУРА 2000

Заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев не знае дали и защо горите на Симеон Сакскобургготски са изключени от защитените територии НАТУРА 2000. Това заяви той в неделя пред БНР по повод информациите, че горите на лидера на НДСВ и бивш премиер в Рила и “Супер Боровец” са останали извън екологичната мрежа.

“Не ми влиза в служебните задължения” да знам това, каза Георгиев.

“Винаги съм казвал, че който има конкретна информация, че точно неговите имоти са били изключени от дадени зони, нека да ни я даде, ще направим пълна проверка и ще видим, ако има някакви предпоставки и нередности за това, ще направим пълна проверка и ще искаме обяснение от тези, които са правили зоните”, каза Чавдар Георгиев.

Въпросът с горските масиви на Сакскобургготски, останали извън НАТУРА 2000, бе повдигнат през последните дни от дясната опозиция, на фона на разрастващите се протести на собственици на земи и на общини срещу включването на територии в екомрежата. 

Зам.-министър Георгиев каза, че недоволните от включването на земите им в защитените територии могат да се жалват в МОСВ и до месец ще им бъде отговорено.

Решението ще бъде окончателно тогава, когато се издадат конкретните заповеди на министъра на околната среда и водите за конкретните зони, с конкретните граници и площи, каза Георгиев. По думите му одобрението на зоните е процес, който за птиците ще отнеме поне около година, а за зоните за хабитатите ще е най-малко две-три години.

Под натиска на инвеститори и собственици замисленият обхват на НАТУРА 2000 в България бе намален почти до половина и според последното предложение обхваща 16 процента от територията на страната - около 1 милион 854 хиляди хектара, от които 1 милион 801 хиляди са вътрешни територии и 53 хиляди са морски акватории.

Предложението трябва да бъде внесено в МС от екоминистъра Джевдет Чакъров (ДПС), но миналата седмица Георгиев заяви, че повече територии няма да се вадят. След като правителството излезе с решение по директивата за птиците, министър Чакъров ще разпореди да започне изготвянето на съответните заповеди за отделните зони.

По отношение на хабитатите предложението, отправено към Европейската комисия, ще започне обсъждане вероятно чак след няколко месеца и ще продължи вероятно не по-малко от година и половина - две, дори и повече, каза Чавдар Георгиев.

Той повтори, че кметове наливат масло в огъня на общественото недоволство срещу НАТУРА 2000. “Моето лично мнение е, че в Разлог специално определени политически личности, визирам и кмета включително, се опитаха да използват общественото недоволство чисто за лични и партийни цели”, заяви зам.-министърът пред БНР.

Той отхвърли слуховете, че едва ли не цялата земя в района извън пътищата, ще влезе в НАТУРА 2000. Уточни, че границата на защитената зона за землищата на Банско и Разлог почти изцяло преповтаря границата на национален парк Пирин, както е с национален парк Рила.

Чавдар Георгиев каза, че цялата информация по въпроса е предоставена на местните власти и изрази недоумение от твърденията за противното.

Лидерът на СДС Петър Стоянов заяви в неделя, че подкрепя безрезервно протестите в община Разлог, защото е нарушено правото на информация на българските граждани.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?