МОСВ: Няма опасност от наводнения заради преливане на язовири

Снимка: Архив

Няма кризисна ситуация и опасност от наводнения заради преливане на язовири, съобщи заместник-министърът на околната среда Павел Гуджеров в четвъртък пред БНР. По думите му без проблеми в момента прелива язовир Ивайловград. Количеството вода, която прелива от язовир Тича се поема от река Камчия.

По този повод зам.-министърът анонсира и бъдеща промяна на условията за издаване на разрешителни за изземване на инертни материали от реките.

„Тези комисии, които са към областните управители, които проверяват техническото състояние на хидротехнически съоръжения, които проверяват проводимостта. Именно те, когато констатират, че има проблем с проводимостта, тогава да се инициира изземване на инертни материали“, посочи Гуджеров.

Консултативният съвет по водите е обсъдил възможността малките водно-електрически централи да направят система за собствен мониторинг за измерване на количествата вода. Другото обсъдено предложение е свързано за осигуряване на проходи за рибите в реките.

"Напоителни системи" започва оглед на хидро-техническите съоръжения, стопанисвани от предприятието. Ще се проверяват корекции на реки, предпазни диги, язовири и съоръжения за отводняване на територията на страната. Целта на проверката е да се установи състоянието на съоръженията и да се набележат мерки, в случай че бъдат забелязани критични участъци и проблемни места.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?