МОСВ обвинено, че не защитило "Странджа"

МОСВ обвинено, че не защитило "Странджа"

Опозицията и екологични организации обвиниха в петък законодателната и изпълнителната власти и в частност Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в бездействие по опазването на народен парк "Странджа", чието обявяване за защитена територия бе определено за нищожно от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) миналата седмица.

ВАС има далеч по-малка вина за решението относно статута на парк "Странджа", отколкото имат парламентът и двете последни български правителства, заяви в Народното събрание Любен Дилов –син, изразявайки позицията на парламентарната група на ОДС.

Министерският съвет още през 2003 г., когато беше внесен проектът за управление на парк "Странджа", саботира приемането на този проект от Висшия екологичен експертен съвет с мотиви, че е непрецизен и той беше върнат за доработване, посочи Дилов. По думите му през 2005 г. планът отново е бил внесен в Министерството на околната среда и водите и до този момент министър Чакъров не е свикал Висшия екологичен експертен съвет, който да го приеме, защото този план всъщност отговаря на въпросите, на които беше принуден да отговори ВАС за границите на парка.

От своя страна ДСБ поискаха министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров да издаде незабавно заповед за забрана на всички дейности, застрашаващи природата на Странджа и да внесе в Министерския съвет Плана за управление на парка. В противен случай на Чакъров трябва да му бъде поискана оставката, се посочва в декларация на парламентарната група на тъмно сините, прочетена от парламентарната трибуна от бившия екоминистър Евдокия Манева.

Вчера Джевдет Чакъров заяви, че е готов да издаде двугодишна заповед за забрана на строителството в парка, ако решението на ВАС, отменящо статута на защитената територия, бъде потвърдено и на последна инстанция.

Манева припомни, че ДСБ са внесли проект на промени в закона за защитените територии, които ще сложат край на хищническото отношение към българската природа. Партията призова председателя на парламента и председателя на комисията  по околна следа и водите и до парламентаристите да започне процедурата по приемането му.

Дилов-син посочи, че корекциите в Закона за защитените територии могат да станат факт още това лята и в новите текстове да се запише, че всички постановления, заповеди и други административни актове за обявяване или промяна на площите, границите на резерватите са законни и не подлежат на обжалване.

За 74 години и при действието на шест закона в рамките на 13 институции са се уреждали границите на българските природни резервати и паркове и вероятно има недоглеждания, а които всеки съд може да се хване и да отсъди в полза на хора, които имат интереси от свиването на парковете и взимането на техни територии, допълни Дилов-син.

Манева също отбеляза, че заради съмнителни инвеститорски интереси правителството е допуснало защитени и с години опазвани територии да бъдат масирано унищожавани. От страна с най-богато биоразнообразие, България се превръща в страна с най-лоша защита на природата си, допълни Манева.

Политически лобизъм зад неприемането на плана за управление на парк "СТранджа", съзряха в  петък от Фондация "Биоразнообразие", която се закани, че ще съди МОСВ, което бави разглеждането на този документ.

Делото срещу ековедомството ще е за неспазване на административната процедура, обяви на пресконференция управителят на фондацията Радостина Ценова.

Още през август 2005 г. екипът, съставил плана, е внесъл в МОСВ преработения план и екологичната оценка за разглеждане от Висшия екологичен експертен съвет. До днес няма никакъв отговор от министерството и това е недопустимо, тъй като по закон експертният съвет трябва да разгледа плана за управление в тримесечен срок, отбеляза Ценова. Тя допълни, че в тази връзка  до екоминистерството са пратени няколко писма, но на тях не е отговорено.

Като тревожно определи Ценова изказването на министър Чакъров, че "Странджа" е потенциална територия по "НАТУРА 2000" и ще трябва да се изчака, докато се определят всички територии за птиците и хабитатите. Това ще забави процедурата за защита на парка поне с още 2 години, което е фатално, смята управителят на "Биоразнообразие".

Очевидно липсва ясно изразена политическа воля за опазване на най-голямата защитена територия в страната и не случайно това е изтъкнато като аргумент в съдебното решение на ВАС", заяви Росица Златанова, която е един от авторите на плана за управление на парка.

От Съюза на архитектите в Бургас пък попитаха в специална декларация "защо при общественото обсъждане на Плана за управление на Природен парк "Странджа" община Царево е нямала възражения, а чак след скандала със строителството на фирма "Краш 2000" установява, че режимите и нормите, залегнали в плана, пречат на развитието на общината?"

Браншовата организация настоява след приключване на съдебното дело МОСВ незабавно да внесе плана за управление на парка за одобрение пред Висшия екологичен експертен съвет и Министерски съвет. Съдиите от ВАС пък са призовани да прочетат внимателно особеното мнение на съдия Юлия Ковачева, която в решението на тричленния състав на съда посочва, че не споделя извода на мнозинството на състава за нищожността на заповедта за обявяването на "Странджа" за парк.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?