МОСВ одобри екооценката за нов блок на АЕЦ "Козлодуй"

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е одобрило оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционно предложение за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на “АЕЦ Козлодуй“. Това съобщиха в четвъртък от създадената за реализацията на проекта компания "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности".

Сега предстои екооценката да бъде публично обсъдена в община Козлодуй, както и да бъде изпратена до Румъния и Австрия като страни, участващи в трансграничната процедура по ОВОС на инвестиционното предложение.

Докладът на ОВОС на инвестиционното предложение за строеж на VІІ блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" бе изработен от българо-испански консорциум срещу 2.4 млн. лв. Консорциумът между българската компания "Дикон груп" ЕООД и испанската "Аксиона инхениерия" бе избран между седем претендента.

Това реално е първият одобрен документ от редицата необходими документи по процедурата за реализация на проекта. В началото на септември проектната компания получи карт-бланш от Агенцията за ядрено регулиране да избере площадка между проучваните четири терена. В началото на годината страната ни информира и Европейската комисия за намерението си да строи нова ядрена мощност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?