МОСВ оряза двойно парите за регионално депо край Велико Търново

Търгът за строежа е прекратен заради намалените средства и дискриминационни условия

МОСВ оряза двойно парите за регионално депо край Велико Търново

Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) е намалила двойно парите за изграждането на регионалната система за отпадъци, която трябва да обслужва шест общини - Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица. Вместо предвидените 54 млн. лв., както е бил разработен със средства по техническата помощ на предприсъединителната програма ИСПА, сега получихме покана от ОПОС за 25 млн. лв. Това казаха от община Велико Търново пред Mediapool.

Това е една от причините обществената поръчка за изграждането на депото за близо 42 млн. лв. да бъде прекратена преди дни от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Другата е заложените дискриминационни условия в търга. Това става ясно от регистъра за обществените поръчки.

Предстои да бъде обявена нова обществена поръчка, която ще бъде съобразена с решението на Комисията за защита на конкуренцията и договора, който предстои да подпишем с ОПОС до края на годината, казаха от община Велико Търново. Обявяването на поръчката може обаче да се забави заради съгласувателната процедура, която тече между шестимата кметове от областта.

Проектът

Плановете са регионалната система за отпадъците на регион Велико Търново да бъде построена край село Шереметя на терен от 160 декара. Ще бъде построено депо, както и сепарираща инсталация и компостираща инсталации, както и съоръжения за биоразградимите отпадъци, от които ще се произвежда тор за земеделски нужди.

Договорът между шестте общини и ОПОС трябва да бъде сключен до края на годината за да не се загуби европейското финансиране. Строежът трябва да бъде приключен в края на 2015 г. Плановете на община Велико Търново бяха напролет дейностите по изграждането да започнат.

Нагласената поръчка

Освен проблема с ОПОС другият е свързан с нагласената обществена поръчка, която беше отменена от Комисията за защита на конкуренцията заради заложени дискриминационни условия. Нарушенията бяха установени по жалба на "Геотехмин", която построи столичното депо за завода за боклука.

Според решението на КЗК процедурата е открита с редица нарушения. Едно от тях е включване в методиката за оценка показател "обезщетение за забава", което не е свързано с предмета на поръчката и противоречи на Закона за обществените поръчки.

Друго нарушение е възможността за едностранно прекратяване на договора без предизвестие при нарушение или опит за такова от страна на изпълнителя без право на оспорване в съда.

Изпълнителят да покрие разходи на възложителя, ако по негова вина общината претърпи финансова корекция от страна на ОПОС е друго драстично нарушение, според КЗК.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?