МОСВ отказа да вади още терени от орязаната НАТУРА 2000

МОСВ отказа да вади още терени от орязаната НАТУРА 2000

След като под натиска на крупни инвеститори защитените зони в НАТУРА 2000 бяха намалени на половина, в четвъртък екоминистерството отказа да се поддаде на протестите и натиска за изваждане на още територии и обвини кметовете, че наливат в масло в огъня заради предстоящите местни избори.

На този етап вече не е възможно допълнително орязване на екологичната мрежа, заяви зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев след среща с недоволни притежатели на земи край Шкорпиловци, Иракли, Добринище и др. Разговорът е протекъл на висок тон, на моменти скандално, като в същото време пред Министерския съвет вървеше протест и на собственици от районите край Банско и Разлог срещу включването на имотите им в НАТУРА 2000.

Около 1000 души протестираха пред правителствената сграда. Техни представители отидоха на разговори в екоминистерството, а други – в парламента.

“В Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се създават опасения, че напрежението по НАТУРА се използва за тяснопартийни цели във връзка с предстоящите избори”, заяви Чавдар Георгиев.

Преди по-малко от месец под натиска на НДСВ и БСП министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров (ДПС) прие да се редуцират одобрените от Националния съвет по биоразнообразие 33 на сто от територията на страната площи и внесе в МС три варианта на НАТУРА 2000. Кабинетът предпочете най-ниския процент – 16 на сто, които да влязат в екомрежата. Мотивът бе, че веднъж записани в НАТУРА 2000, терените не могат да се вадят от там, тъй като екомрежата подлежи само на разширяване.

Подозренията са, че с това решение на правителството са удовлетворени крупните строителни инвеститори, чиито проекти са били изключени от екомрежата. Докато земите на дребните собственици, които нямат парламентарно лоби, остават в НАТУРА.

Недоверие към екоминистъра

Не сме доволни от обясненията, нямаме доверие на министъра, заявиха представителите на протестиращите. Те обещаха да продължат акциите си, като отрекоха да са организирани от някого и твърдят, че сами са платили идването си до София.

ДСБ: Екомрежата се превърна в схема за корупция

Правителството да гарантира пълен политически и граждански контрол върху действието на НАТУРА 2000 и да компенсира по пазарни цени собствениците, в случай на ограничение на ползването на земите. Това се посочва в изявление на Парламентарната група на ДСБ относно напрежението около екомрежата.

още 

“Не гоним политически интереси, става въпрос за хляба ни”, заяви Живка Костова от инициативния комитет на Шкорпиловци и собственик на включена в защитените зони земеделска земя, за която се опасява, че ще бъде ограничена да обработва или да продава за инвестиционни проекти. “Елате гладен и се печете на прекрасния ни плаж”, обърна се тя към Георгиев. “Не сме срещу НАТУРА, ама да не е върху земите ни”, каза Костова.

“Като толкова искате да няма санкции за страната ни от ЕС, дайте си вашите имоти за НАТУРА 2000”, допълни земевладелката.     

Протестиращите не обърнаха никакво внимание на обясненията на Георгиев, че дори и върху земи, които не са в екомрежата, няма да може да строи, ако екологичната оценка на инвестиционното намерение покаже, че се уврежда природата. Те обвиниха ръководителя на проекта за определяне на териториите за НАТУРА 2000 Симеон Марин в некомпетентност. Според тях екоорганизациите, оценяващи дали на съответните терени има ценни за биологичното разнообразие видове, не са спазвали критериите на Европейския съюз.

Защо е променен законът за биоразнообразието и е отнета възможността за обжалване на решенията за включване на терените в НАТУРА 2000, какъвто текст е съществувал преди 2005 г., попитаха протестиращите. Марин заяви, че след като не се предвижда съдебно обжалване на селищните граници в Закона за устройството на територията, нямало логика това да се допуска за защитените зони.

Протестиращите се възмутиха, че държавата не ги е информирала за същността на НАТУРА 2000 навреме, а ги поставя пред свършен факт. Георгиев се оправда, че е нямало време за обществени дискусии, защото терените, които ще влязат в границите на европейската екомрежа, станали ясни в края на миналата година, когато изтече и срокът за внасянето на определените площи за одобрение в Брюксел.

С непредставянето на този списък България фактически не изпълнява ангажимента си за изграждането на НАТУРА 2000, който е част от договора за присъединяването на България към ЕС. Според екоорганизации това създава реална опасност срещу страната да бъде заведено дело от страна на Брюксел и държавата да бъде осъдена да плаща стотици хиляди евро дневна санкция. Те дадоха за пример Франция, която е била осъдена от Европейския съд да плати 20 млн. евро глоба и 316 500 евро санкция за всеки ден забавяне на екомрежата.  

Заради НАТУРА на Полша са спрени някои от структурните еврофондове и страната е заплашена от 400 хил. евро дневно наказание. Германия също е получила ултиматум да плати глоба от няколко десетки милиона евро и допълнителна санкция от 900 хил. евро на ден до пълното внасяне на документация за защитени зони за местообитанията.    

Брюксел може да ни спре 220 млн. евро

Зам.-екоминистърът Чавдар Георгиев обаче заяви, че такава опасност не заплашвала България. “Санкциите са песимистичен вариант, до който може да се стигне, ако не се съобразим с европейските изисквания и който би ни коствал спиране на около 220 млн. евро, които страната ни иначе ще получи за опазване на биоразнообразието си”, каза той.  

По думите му МС ще утвърди окончателния списък с териториите за НАТУРА след 5 февруари. Тогава ще приключат всички срещи с обществеността, които подчинените на Чакъров са се втурнали да провеждат след дъжд качулка, за да разясняват на хората, че ще могат да обработват земите си и дори да строят върху тях, но при режим, който не уврежда разположените в близост местообитания на редките птици, животни и растения. До седмица се очаква и да бъде отпечатана специална брошура с обяснения какво е НАТУРА 2000 и какви ще са ползите за хората със земи в екомрежата.

След април пък се очаква да бъдат уточнени и границите на 29 терена от близо 2 млн. хектара, които бяха отложени от Националния съвет за биоразнообразие за допълнително проучване по настояване на Националното управление на горите. От ведомството, което е подопечно на друг ДПС представител във властта – земеделския министър Нихат Кабил, твърдят, че голяма част от тези терени не отговарят на критериите на Брюксел за местообитанията на птиците и хабитатите.

За разлика от претенциите на дребните собственици, техните искания бяха уважени и вероятността отложените горски терени за НАТУРА да се редуцират е доста голяма.

Обществено обсъждане за управлението на зоните

Георгиев обеща на протестиращите след като бъдат подготвени заповедите за управление на съответните защитени зони за НАТУРА, в които попадат имотите им, документите да бъдат публично обсъдени. Чак след като чуем мнението на хората и се съобразим с него, ще влизат в сила заповедите за управление на зоните, каза зам.-министърът.

Въпросните заповеди всъщност ще регламентират евентуалните ограничения за извършване на определени дейности в съответните терени.

Това обещание на Георгиев бе оценено от собствениците на имоти в НАТУРА като единствената полза от срещата им в МОСВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?