МОСВ отрича преговори за внос на боклук от Рим

Рим отдавна има проблеми с битовите си отпадъци

Екоминистерството отрече то или правителството на България да преговарят с Италия за приемане на отпадъци от Рим или от други италиански градове.

Реакцията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) идва след публикации в италиански медии, цитирани и у нас, че на среща в общината на Рим с представители на тамошното министерство на околната среда е било заявено, че е "отворен каналът" за изпращане от началото на 2020 г. в България на част от отпадъците на града, тъй като се затваря едно от депата за боклук на италианската столица.

От ековедомството в София уточняват, че към момента няма постъпили заявления за внос на отпадъци с произход Рим. Припомня се, че внасянето на отпадъци с цел изгаряне у нас става по специална процедура, изискваща предварителна писмена нотификация и боклуци могат да влизат в страната ни само с цел оползотворяване. Забранени са превозите на отпадъци за България, предназначени за обезвреждане и депониране, подчертават от МОСВ.

Във ведомственото съобщение се посочва още, че разпоредбите на Закона за управление на отпадъците са изработени така, че да поощряват енергийното оползотворяване на RDF, образуван в България, но и да се предотврати прекомерен внос на отпадъци. Затова има ограничение за количествата внос на годишна база. То не трябва да надвишава сумарно половината от годишния капацитет на инсталацията, определен в разрешението или комплексното разрешително. България е единствената страна в ЕС, която е въвела това ограничение за внос, отбелязват от екоминистерството.

Оттам допълват, че внос на отпадъци в България може да се извършва само от юридически лица, оператори на съоръжения за оползотворяване на отпадъците, притежаващи разрешение, издадено по реда на Закона за управление на отпадъците, или комплексно разрешително, издадено по реда на Закона за опазване на околната среда.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?