МОСВ отрича за насрочено одобряване на плановете за Пирин и Витоша

Преди това природозащитници заплашиха с протест заради разглеждането им в отпускарския сезон

МОСВ отрича за насрочено одобряване на плановете за Пирин и Витоша

Екоминистерството отрече да има насрочени заседания на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към ведомството за разглеждане на проектоплановете за управление на Националния парк "Пирин" и природния парк "Витоша", които се оспорват силно от природозащитници. Това изявление дойде, след като в четвъртък от екокоалицията "За да остане природа в България" обявиха, че такива са насрочени за 25 и 31 август в разгара на отпускарския сезон.

Според природозащитниците целта е прикриване от обществеността на това, че двата проекта за планове, предвиждащи значително застрояване и върнати от екоминистъра Ивелина Василева за доработка, всъщност не са променени съществено.

От организацията обявиха, че щом са насрочени заседанията значи плановете ще бъдат одобрени както от ВЕЕС, така и после от екоминистъра Ивелина Василева и от Министерския съвет. Затова и заплашиха с нови екопротести през септември.

Александър Дунчев от Глобалния екофонд WWF обясни пред Mediapool, че информацията им за намерението да се насрочат за тези дати заседанията на ВЕЕС е била неофициална от техни източници. Източници на Mediapool потвърдиха преди опровержението, че предстоят такива срещи, но заявиха, че забележките в плановете са отстранени и до последния момент на разглеждането на проектите ще се следи за несъответствия със заданието и изискванията, поставени на изпълнителя "Пролес". Ако внесените за одобрение проекти продължават да не отговарят на критериите, документите ще бъдат върнати отново за корекция, докато не покрият всички екостандарти, допълниха източници от ведомството.

От пресцентъра обаче заявиха официално, че не е издавана заповед на Ивелина Василева за насрочване на тези заседания на Висшия експертен екологичен съвет, в който влизат както представители на екоминистерството, така и неправителствени организации.

Според Дунчев това изявление е заден от намеренията за свикване на екосъвета и на практика екокоалицията е постигнала целта си – да се удължи сегашната защита за двата парка, гарантирана от настоящите им планове за управление.

От екокоалицията припомнят, че двата проекта за планове за управление на парковете бяха върнати от екоминистерството за основно преработване от фирмата "Пролес инженеринг", тъй като не е спазила заданието. Относно плана за "Витоша" мотивът на ведомството бе заложено презастрояване на защитената територия. За "Пирин" изискването бе проектът на плана да бъде преработен така, че зоните за туризъм да останат в границите на съществуващата в момента буферна зона на парка.

Екокоалицията посочва, че действително са извършени промени с проектодокументите, но те са незначителни и на практика остават опасностите от презастрояване и изсичане на двете защитени територии.

Природозащитниците посочват, че в Национален парк "Пирин" се предвижда увеличаване с 14 пъти на зоната за ново строителство в сърцето на планината, както и промишлен дърводобив и сеч върху 60% от територията на националния парк (при 0% сега).

Проектът за план за управление на Природен парк "Витоша" пък предвижда строежите на нови ски писти и лифтове, както и нови сгради да се разрешат за 40% от територията на парка (при разрешена сега само подмяна на съществуващите), посочва се в съобщение до медиите на "За да остане природа в България".

В него се посочва, че сегашните планове за управление на двата парка все още гарантират запазването на един от десетте най-стари парка в Европа – "Витоша", и на "Пирин", част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Според организацията приемането на новите планове с доста по-либерален режим за строежи и сеч обслужват засиления инвеститорски интерес за строеж нови ски писти и съоръжения от страна на офшорната фирма-концесионер на ски зоната в Банско и близка до основният акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

"Междувременно в парламента си проправя път и изцяло новият законопроект за концесиите, който предоставя на концесионерите, като този на ски зона Банско в Национален парк Пирин, твърде широки права върху предоставената му от държавата територия. Законопроектът увеличава и срокът на концесиите, като те могат да са практически вечни", допълват от екокоалицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?