МОСВ пак забрани на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци

Централата обяви това за формализъм, тъй като вече се е отказала от боклука

Сн. БГНЕС

След поредица спирания, полицейски проверки, разследване, пускания, съдебни спорове и обявен в края на април отказ на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци за производство на ток, в четвъртък от екоминистерството съобщиха, че са забранили на въглищната централа да използва RDF гориво от боклук.

При проверка на екоинспекциите в Перник и София същия ден било установено, че централата продължава да не отговаря на екоизискванията за горене на отпадъци, каквото разрешително имаше, но се оказа, че не спазва част от задължителните изисквания за пречистване на газовете след изгаряне на боклука.

Затова и била наложена принудителната административна мярка, която от централата определят като формална. Част от техническите съоръжения на мощността са запечатани отново като превантивна мярка срещу използването им.

Фактически след проверка на 9 април бяха сложени пломби на това оборудване, но това действие бе обжалвано от свързваното с бизнесмена Христо Ковачки дружество и съдът излезе с определение в негова полза. Така пломбите са били свалени, а сегашната проверка отново потвърдила нередностите, които правят невъзможно изгарянето на боклук.

И Министерството на околната среда и водите, и ТЕЦ-а посочват, че оповестеният отказ от използване на отпадъци вече е подкрепен с решение на съвета на директорите на дружеството, взето на 8 юни.

Сегашната инспекция отново установява, че не е въведен визуален контрол и ясно видео заснемане на всички точки от площадката при приемане на отпадъците и при извършване на процесите по последващо третиране, проследявани в реално време. Операторът не е създал техническа възможност за осъществяване на контрол върху дейността си и се възпрепятства възможността за проследяване на приеманите на площадката отпадъци по вид и обем, както и процесът по последващото им оползотворяване от контролните органи, посочва се в съобщението на ековедомството.

От дружеството уточняват, че "поради отказа си да изгаряме отпадъци,  не продължихме работата по довършване на изграждането на горивата инсталация, защото няма никакви намерения да я използваме".

"В тази връзка  наложена ни днес административна мярка за забрана на дружеството да изгаря отпадъци е чисто превантивна и е свързвана със сложните административни процедури по отказа от оползотворяване на RDF", допълва се в съобщението на централата.

"С отказа си да оползотворяваме отпадъци  доказваме, че за нас от ТЕЦ "Бобов дол",  е важно мнението на хората от региона. Ще продължим да работим в тесен синхрон с институциите, за да отговорим на очакванията на гражданите", казва се още в позицията на дружеството, което продължава да използва само въглища за работата си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес