МОСВ поддържа отказа си да реши за златодобива в Челопеч

МОСВ поддържа отказа си да реши за златодобива в Челопеч

Министерството на околната среда и водите поддържа мълчаливия си отказ да се произнесе по инвестиционното намерение на канадската компания “Дънди Прешъс Металс” за разширение на залтодобива в мината в Челопеч. Това заяви във вторник зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев по време на дискусия за новата методология за определяне на концесионните възнаграждения за добив на подземни богатства, която бе организирана от КНСБ и участие взеха ведомствата, подписващи концесионни договори и бизнеса.

Ековедомството обжалва решението на тричленния състав на Върховния административен съд, който преди време реши, че министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров трябва да се произнесе по инвестиционното намерение на “Дънди” за разширение на дейността му в “Челопеч. То бе одобрено от Висшия експертен екологичен съвет преди седем месеца, но Чакъров, който трябва да реши окончателно дали пуска проекта, не се произнася и по думите на заместника му му става ясно, че няма такова намерение.

Мотивите, с които обжалваме решението а тричленния съдебен състав, са същите, с които поддържаме мълчаливия си отказ, каза Георгиев пред Mediapool, но не можа да се сети конкретно какви са мотивите.

Принципът на мълчаливия отказ бе въведен през март с промените в Административно-процесуалния кодекс, с които се регламентира, че когато държавната администрация не се произнесе по даден документ в законово установения срок това се счита за неодобрението му. Така не бяха удовлетворени исканията на бизнеса да се въведе обратния принцип – на мълчаливото съгласие, за да не бавят чиновниците своите решения по заявления.

Заради отказваното им разширение канадците заплашиха, че може да се оттеглят от България, където освен добива на мед и злато в “Челопеч”, проучват и площта Ада тепе край Крумовград, където са на път да регистрират търговско откритие, което означава, че ще получат концесия

“Дънди Прешъс” отнесоха проблема си с Джевдет Чакъров и към Европейската комисия, където българският екоминистър бе привикан да даде обяснения и той се оправда с несъгласието на общините с технологията за преработката на злато. Чакъров обаче така и не е предложел алтернатива на цианидната технология, използвана при пречистването на рудата в 70 процента от златните мини по света.

Сега петчленният състав на ВАС ще трябва да се произнесе окончателно по казуса с отказа на Чакъров да се произнесе по програмата на “Дънди”, която предвижда инвестиция от 175 млн. долара за модернизация на производството в златодобивния рудник в село Челопеч.

На срещата във вторник за концесионните такси президентът на “Дънди” Лоранс Марсланд не повдигна въпроса с оттеглянето на компанията от България, но посочи, че дружеството се е съгласило да увеличи отчисленията, които прави от нетните приходи от дейността си, на 3 процента. В момента концесионната такса за държавата е 2,4 на сто, ние сме съгласни да подпишем анекс при положение, че допълнителните 0,6 на сто възнаграждение отидат за общините край Челопеч, които са засегнати от дейността ни, отбеляза Марсланд.

Той обаче се противопостави на планираното от държавата повишаване на концесионните годишни такси, плащани за ползването на подземните богатства, които са държавна собственост. Марсланд заяви, че разчените на концесионното възнаграждение от “Челопеч” са правени при цена от 430 долара за тройунция и това са адекватни такси. Той отбеляза, че предшествениците им от “Наван Майнинг”, които управляваха мината преди 2003 г., са фалирали именно заради нерентабилността на златодобива в българската мина.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?