МОСВ предупреди за започващо бързо топене на снега

МОСВ предупреди за започващо бързо топене на снега

Предупреждение за започващо от събота бързо топене на снега изпрати Министерството на околната среда и водите до областните управители, басейновите дирекции и вътрешното министерство, което отговаря за действията при бедствия.

Според анализ на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за периода 25 февруари и 5 март през следващата седмица 72.5% от територията на страната ще бъде обхваната от интензивно топене на снега и на практика снежната покривка на надморска височина под 600 м ще бъде стопена.

 

Благоприятно обстоятелство е, че вече е намаляла част от снежната покривка в Източна и Югоизточна България, както и във водосборите на реките Върбица и Крумовица, както и липсата на значителни валежи в следващите шест-седем дни.

 

Очакват се слаби превалявания в неделя отначало от дъжд, които късно през деня ще преминават в сняг. В сряда вятърът отново ще стане от северозапад-запад, на места ще има превалявания от дъжд и сняг. Към края на периода (2- 4 март) отново се очакват превалявания, предимно от дъжд и предимно слаби, посочват от ековедомството.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?