МОСВ призова да се внимава с огньовете за Сирни Заговезни

В много краища на страната Сирни Заговезни се отбелязва със запалването на огромни ритуални огньови

Заради традицията за палене на огньове на християнския празник Сирни Заговезни, наречен още Поклади, който тази година е на 10 март (неделя), екоминистерството и регионалните екоинспекции призоваха да не се хвърлят в ритуалните пламъци автомобилни гуми, масла и други лесно запалими материали, които при горене отделят вредни емисии в атмосферата. Свободното им горене е забранено и има глоби за нарушаването на ограничението.

За маловажните случаи санкцията е от 10 до 50 лв. с издаване на фиш на място, а за по-сериозните нарушения наказанието е от 2 хиляди до 5 хиляди лева, посочват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) .

Ведомството напомня на кметовете да предприемат мерки да не се горят гуми и други боклуци при отбелязването на Сирни Заговезни. За неупражнен контрол от тяхна страна ги заплашва глоба от 1400 до 4000 лева.

МОСВ напомня също за опасността от възникване на пожари в защитените територии и заетите от естествени екосистеми с висока природозащитна стойност територии.

"Затова призоваваме да не се пали огън извън определените и обозначени за това места, да не се разпалват и хвърлят в огъня леснозапалими изкуствени материи, масла и други запалителни течности. За да се избегне възникването на пожари, не трябва да се горят също сухи треви и растителни отпадъци извън определените места", допълват в съобщението си от министерството.

Споделяне

Още от България