МОСВ пусна ТЕЦ "Брикел" да работи отново

Предприятието на Христо Ковачки ще бъде под 24-часов контрол

МОСВ пусна ТЕЦ "Брикел" да работи отново

Екоминистерството разреши отново да работи ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово, който се свързва с бизнесмена Христо Ковачки. Част от мощностите му бяха спрени на 9 септември заради изгаряне на нерегламентиран отпадък.

Новината дойде в деня, в който стана ясно, че други два ТЕЦ-а, свързвани с бизнесмена – в Бобов дол и Сливен, са единствените кандидати да горят отпадъка на столичани.

Във вторник Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Стара Загора издаде заповед, с която се преустановява принудителната административна мярка за спиране на дейността на котли №1,2,3,4,5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово.

Отмяната идва дни след като "Брикел" предупреди, че има риск Гълъбово, Сливен и Перник да останат без топла вода и парно, заради спрените мощности.

Принудителната мярка за спиране на мощностите беше наложена на 9 септември заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството.

Една от причините за налагането ѝ беше, че при проверка на дружеството на 3 септември на една от транспортните ленти, която подава гориво към работещ котел е открита биомаса. Освен това са намерени и големи количества балирана слама с осигурен достъп до централата. Беше разпоредено тези отпадъци да бъдат извозени от площадката на "Брикел".

След уведомление от дружеството, че предписанията са изпълнени, днес РИОСВ-Стара Загора е извършила проверка на място. При нея е установено, че неразрешените горива са отстранени от площадките на територията на предприятието.

Освен това операторът е изградил система за непрекъснато видеонаблюдение за контрол на съоръженията, осигуряващи подаване на гориво към котлите на ТЕЦ-а, се казва в съобщението на МОСВ. На РИОСВ-Стара Загора и органите за местно самоуправление е осигурен непрекъснат достъп в реално време до видеоизображенията, както и възможност за отдалечен преглед и съхраняване на информацията от системата за видеонаблюдение. Целта на системата е да се гарантира, че няма да бъде използван неразрешен вид гориво в предприятието.

След като се увери в изпълнението на предписанията и в непрекъснатия достъп до системата за видеонаблюдение чрез предоставените IP-адреси, днес РИОСВ пристъпи към премахване на поставените пломби към генераторите, за да може да бъде възстановено подаването на гориво, се казва в съобщението на МОСВ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес