МОСВ размрази европарите за водни проекти

МОСВ размрази европарите за водни проекти

Общини с население, надхвърлящо 10 хил. души, могат да кандидатстват с проекти за изграждане на градски пречиствателни станции за отпадни води с пари от оперативната програма “Околна среда“, съобщиха от екоминистерството в четвъртък.

Местните власти ще имат достъп до 600 млн. лв., след като в края на октомври 2009 г. Министерството на околната среда и води наложи временен мораториум върху приема на проекти от малките общини за пречиствателни станции, тъй като предишното ръководство на ведомството бе стартирало тяхното финансиране вместо това на големите населени место, които имат по-кратък срок за изграждане на тези съоръжения. Освен това ведомството искаше да изчисти проблемите с контрола върху водните проекти.

В обхвата на забраната попаднаха 29 договора с 28 общини за строеж на пречиствателни станции и ВиК-мрежи в селища под и над 10 хил. жители за 511.5 млн. лв., както и 157 договора със 115 общини за техническа помощ в размер на 154 млн. лв.

Сега малките общини ще могат да кандидатстват за финансиране на строеж, рехабилитация и модернизация на пречиствателни станции за отпадъчни води и на ВиК-мрежи.

Подадените проекти ще се оценяват от експертни работни групи, които ще се свикват на всеки два месеца или след постъпване на 10 проекта.

Крайният срок за кандидатстване е 20 февруари 2012 г., като строителните работи трябва да се планират така, че да приключат до 31 декември 2014 г.

Инвестицията от общо 600 млн. лева, които ще се влеят на територията на страната, ще доведе до създаване на работни места, ще се открият нови възможности пред бизнеса в качеството му на изпълнител на проектите, ще се повиши броят на хората, обслужвани от канализационна система и инфраструктура за питейни води, посочват от ековедомството.

Общините, които желаят да направят консултация с експерти от Управляващия орган на оперативната програма за подготовката на проектите, могат да заявят участие в рамките на приемния ден на Оперативната програма “Околна среда“ всеки четвъртък от 14.00 до 17.00 ч. в сградата на МОСВ на бул."Мария Луиза" № 22 в столицата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?