МОСВ разреши на ТЕЦ "Бобов дол" отново да гори отпадъци

МОСВ разреши на ТЕЦ "Бобов дол" отново да гори отпадъци

ТЕЦ "Бобов дол" отново гори отпадъци след изпълнение на мерките и разрешение от страна на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Перник. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Емил Димитров пред Mediapool. Новината първо съобщи сайта "Камертон".

Горенето на отпадъци от RDF е започнало от вторник - 24 март 2020 г., след като получихме разрешение от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), посочи Димитров.

Той обясни, че са изпълнили всички предписания, включително и изискването за надграждане на системата за мониторинг на една от сероотчистващите инсталации.

Изгарянето на отпадъци в топлоцентралата, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, беше спряно временно на 21 октомври 2019 г. Впоследствие се установи, че тя не се спазва и беше наложена принудителна мярка за спиране от страна на МОСВ.

Мярката беше наложена след поредица от показни акции на институциите, в които се включиха министърът на екологията Емил Димитров и главният прокурор Иван Гешев.

Преди малко повече от месец Иван Гешев беше в Бобов дол и хората и местната власт заяви а съпричастността си към битката им за чист въздух.

Тогава той обяви, че прокуратурата е констатирала редица нарушения и по случая има образувано досъдебно производство за горенето на въглища и отпадъци, което е довело до замърсяване на въздуха.

Прокуратурата обвини изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" за незаконно складиране на отпадъци площадка на централата. Първоначално Емил Христов беше задържан, но по-късно бе пуснат срещу парична гаранция.

ТЕЦ "Бобов дол" е едно от предприятията, в което трябва да се гори столичния боклук. Другото е "Топлофикация Сливен". Договорът между Столичната община за оползотворяване на RDF отпадъци и консорциума "БТТ Садината 2019", в който влизат двете дружества, беше подписан в началото на 2020 г. Той е на стойност 8.85 млн. лева и е за срок от 3 години с опция за удължаване с още две. Годишно в ТЕЦ "Бобов дол" се предижда се се горят около 70 хил. тона боклуци.

Междувременно от община Дупница съобщиха, че ТЕЦ "Бобов дол" ще монтира в Дупница и Големо село електронни информационни табла, на които ежедневно ще бъдат показвани данните от мониторинговата система, монтирана на двете пречиствателни съоръжения на ценралата. Системата следи замърсяването по показатели прах, серни, азотни и въглеродни оксиди и други.

До кмета Методи Чимев е изпратено писмо, с което се иска разрешение за монтиране на таблата. Становището му е положително, става ясно от прессъобщение на община Дупница.

Кметът на Големо село Васил Васев е получил същото писмо от ТЕЦ "Бобов дол" и е дал съгласието за поставянето на информационното табла. Той обаче остава на позицията си против горенето на отпадъци в ТЕЦ-а. На този етап, заради извънредното положение в страната, организирането на протестни действия не се обмисля, каза Васев пред "Камертон".

"Много отдавна исках това да се случи, затова съм съгласен да бъдат монтирани таблата и е важно какви стойности ще отчитат те. Но дали това, което показват ще бъде реално? Кметът Чимев е съгласен те да се монтират, но го попитайте дали е съгласен с горенето на боклуци. Искаме да разберем дали ТЕЦ-а наистина има правното основание да гори софийски боклук. Оставам на мнението, че това не бива да се случва", казва Васил Васев пред "Камертон".

Екоорганизации и граждани водят дело срещу разрешителното за изгаряне на отпадъци на ТЕЦ "Бобов дол". Към делото се присъедини и община Бобов дол. Жалба бе изпратена и до Европейската комисия.

От МОСВ към момента няма официална информация по случая.

В средата на месец март в Mediapool беше получен сигнал, че у нас отново се внасят отпадъци от Италия през ГКПП "Кулата" и се разтоварват в ТЕЦ "Бобов дол", за да бъдат изгаряни. Тогава от МОСВ отговориха, че това е "фалшива новина".

"В Националния координационен център създаден към МОСВ с цел да се проследяват тези видове отпадъци, подобна информация не е подавана нито от Агенция "Митници", нито от съответната Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Нещо повече, с цел засилване на контрола, миналия петък (6 март 2020 г. - бел. ред.) лично министърът на околната среди а водите Емил Димитров и директорите на дирекции "Управление на водите", "Управление на отпадъците" и "Опазване на чистотата на въздуха" бяха на посещение в ТЕЦ "Бобов дол", при което провериха и площадката за съхранение на отпадъци. Беше констатирано, че предприятието в момента не получава нито отпадъци, нито въглища, тъй като е в планов ремонт и нито една от мощностите му не работи", се казваше в отговора на МОСВ до Mediapool.

В него беше посочено още, че през последните две седмици са зачестили случаите на разпространяване на фалшиви новини, целящи създаването на невярна информация.

"Смятаме, че подобен род фалшиви сигнали и новини, които се разпространяват в публичното пространство в условията на извънредно положение, целят всяване на паника и допълнителни притеснения сред гражданите", се казва още в съобщението на МОСВ.

В него е посочено още, че "по разпореждане на министър Емил Димитров, докато трае обявеното извънредно положение, служителите на МОСВ и неговите регионални структури няма да бъдат ангажирани с извънпланови, спешни проверки по очевидно фалшиви и манипулативни сигнали, с което се поставя ненужно в риск здравето и живота на служителите".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес