МОСВ спря подписването на водни проекти

МОСВ спря подписването на водни проекти

Спира се подписването на договори от водния сектор по Оперативна програма “Околна среда”, съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров в понеделник по време на първа копка на канализацията на пернишкия квартал “Калкас“. Проектът се финансира именно по тази европрограма с над 33.5 млн. лв.

Информацията идва близо две седмици след предупредителното писмо от Европейската комисия да не се контрактуват водни проекти докато не се уреди въпросът със собствеността на водната инфраструктура, което обаче не попречи на обявената преди това процедура за заявления за финансиране на общински ВиК-проекти за селища с жители от 2 хил. до 10 хил. души.

В приключилото на 5 март набиране на документи са участвали 114 общини със 147 проекта. В предишната процедура за строеж на водна инфраструктура в населени места с над 10 000 еквивалент жители бяха подадени 54 проекта за 1.67 млрд. лв., сред които за изграждане на 22 нови пречиствателни станции за отпадни води и за реконструкция на 16 съществуващи такива.

Сега те остават блокирани до намирането на консенсусна позиция между министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие по отношение на ВиК-собствеността и управлението ѝ. Двете ведомства имат търкания по разработения от МРРБ проектозакон за ВиК-собствеността, който въвежда териториални съвети за определяне на политиката в сектора. Екоминистерството е против и иска това да правят неговите басейнови дирекции. На организираната от Европейската комисия среща по проблема и бил даден двумесечен срок за представяне на адекватна позиция.

По думите на Чакъров в момента се работи върху такава и тя ще бъде представена но Европейската комисия. Той обаче се разграничи от проблема, отбелязвайки, че причината за спирането на водните проекти не е в ръководеното от него ведомство и сега се иска промяна на регламентите на оперативната програма по предложение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, след като те вече са били утвърдени.

“Ще сменим правила в движение, което едва ли е най-здравословно”, посочи Джевдет Чакъров. От друга страна, работата на ВиК-дружествата трябва да бъде структурирана най-правилно, смята министърът. Той посочи, че цялата стратегическа референтна рамка на Оперативна програма “Околна среда” е изготвена на базата на сега действащата нормативна уредба. Има идеи и хипотези оттук нататък собствеността и управлението на ВиК-инфраструктурата да бъде уредено по определен начин.

“Отворени и конструктивни сме да намерим най-добрите решения, така че работата по Оперативна програма “Околна среда” да продължи”, заяви министър Чакъров.

До момента екоминистерството е подписало водни проекти за 715 млн. лева. Очаква се одобрение за двата големи проекта за Враца и Габрово, на обща стойност около 260 млн. лв.  Изпратени до общините са и първите авансови плащания за 11 млн лева, по сключени до момента договори, направени са искания и за междинни плащания, което е вече втора фаза на изпълнение на проектите, каза още Чакъров.

Той приветства активността на общините в ръководената от МОСВ европрограма. Само 14 от тях не били кандидатствали по оперативната програма.

Ведомството стартира работата и в сектор "Отпадъци". Там ще се реализират интегрирани проекти, което включва и изграждане на съоръжения за сепариране. На тази база Чакъров очаква в най-скоро време да продължи работата по регионалното депо за битови отпадъци в Перник, чието изграждане по предприсъединителната програма ИСПА бе блокирано.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?