МОСВ върна предложенията на Столична община за временно сметище

Вариантите за разполагане на съоръженията за пакетиране на битовите отпадъци на София след затварянето на сметището в Суходол и до изграждането на завода за преработката на сметта бяха обсъдени в четвъртък от зам.-министъра на околната среда и водите Маноела Георгиева и представители на Столична община. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в петък.

От страна на ведомството и софийската екоинспекция е било обърнато внимание, че площадките в Кубратово, Балша и Кремиковци 1 и Кремиковци 1А вече са били предлагани на екоминистерството преди време и са отхвърлени като неподходящи. Затова кметството трябва да предложи алтенативни.

Има разминаване в позициите ни, коментира за Mediapool Стефка Цекова, директор на Дирекция "Екология" в Столична община. Тя уточни, че терените, които се предложени сега и тези, които не са били одобрени навремето, са различни. За Кубратово например предишната площадка бе извън пречиствателната станция, сега е вътре. Разликата е съществена. За Кремиковци общината имала предвид пак табаните, но не точно терените 1 и 1А, о по-подходящи. Балша отпада въобще като възможност, коментира Цекова. Регионът на Кремиковци и Долни Богров обаче остават като варианти, които да бъдат предложени на МОСВ за изготвяне на доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на бъдещата инсталация за пакетиране на боклуците, допълни тя.

Не е възможно да бъдат разглеждани самостоятелно предлагани технологии за временно решаване на проблема, заявиха от екоминистерството. От там настояват общината да им представи и план за трайното решение на проблема с боклуците награда. Ведомството изисква от кметството да започне едновременно процедура по ОВОС за завода за преработка на сметта, което ще е гаранция за сериозните намерения на Столичния общински съвет за изпълнение на всички свои ангажименти към гражданите на София относно управлението на отпадъците.

За нас пакитерането и преработката на отпадъците са два етапа на една обща задача, коментира Стефка Цекова. Ще следваме изпълнението ѝ, за да не се създава повече напрежение сред гражданите ѝ, увери тя.

На вчерашната среща от страна на районната екоинспекция е било поставено и изискване общината да изготви до 31 март план за затварянето и рекултивацията на сметището в Суходол, за което Столичния общински съвет пое ангажимент да спре да приема битови отпадъци след 31 юни и строителни - след 31 септември 2005 г.

Екоекспертите отново са уверили общинарите, че ще им оказват съдействие по процедурите относно инвестиционното предложение за третиране на отпадъците на града.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?