МОСВ въвежда нормирани цени за раздувани досега водни проекти

След като преди месец Европейската комисия оспори одобрени от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) оскъпени проекти за ВиК-инфраструктура, ековедомството въвежда нови критерии, по които да се оценяват водните проекти по оперативната програма "Околна среда" (ОПОС).

Това ще става според специална таблица със средно препоръчителни цени за строеж на водопровод, на пречиствателна или помпена станция, както и друг вид ВиК-инфраструктура, обясни пред Mediapool директорът на ОПОС Васил Маргаритов.

Въпросната таблица тепърва ще се подготвя като се използват данни от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от Камарата на строителите и от консултантски компании, работили за проекти по ИСПА за цените на построяването на различните видове инфраструктура.

Така проектите, които кандидатстват за финансиране по ОПОС, но разходите им надвишават средните цени в таблицата, ще трябва да бъдат преработвани от общините или да се доказва необходимостта от всеки искан лев, стана ясно от думите на Маргаритов.

Първи по новите критерии ще бъдат разгледани именно оспорените от ЕК проекти.

След като от Брюксел обърнаха внимание, че проектите надхвърлят до 10 пъти нормалните стойности за строеж на водна инфраструктура, екоминистерството прекрати оценката на нови 201 ВиК-проекта на стойност около 1 млрд. лв. Сега всички те ще бъдат върнати на общините, за да се преразгледат още веднъж финансовите ми параметри, чиито раздути стойности преди това бяха одобрени от МОСВ.

Това обаче ще стане след 23 юли, за когато е насрочен извънреден Комитет за наблюдение на ОП "Околна среда" и когато трябва да се приемат официално новите критерии за оценка.

Тепърва ще се уточнява с Националното сдружение на общините, с проектанти и консултанти какъв срок да се даде на кметствата за преработка, допълни Маргаритов. Проектите, обхващащи населените места с между 2 хил. и 10 хил. души, ще имат по-малко време да привеждане на документите според новите изисквания, което може да е месец или месец и половина, но може и да е по-кратко.

За селища с повече от 10 хил. жители се предвижда отпускането на по-дълъг срок за преработка на проектите. Причината е, т. нар. големи проекти вече трябва да се съгласуват и с представителството на евроинициативата за техническа помощ “Джаспърс“ преди окончателното одобряване на финансирането им от ОПОС.

Преработените критерии дават допълнителни гаранции, че ще бъдат финансирани проекти, които са добре обосновани икономически и приоритетни от екологична гледна точка, коментират от МОСВ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес