Мотано с години дело срещу Марков е прекратено точно преди да напусне ГЕРБ

Автогарата в Свищов.

По-малко от седмица преди депутатът Георги Марков да напусне парламентарната група на ГЕРБ и да се обяви за независим, прокуратурата е прекратила делото за данъчни престъпления, в което е замесен. Разследването има странна съдба заради дългите периоди, в които е водено безрезултатно и светкавичното му прекратяване шест дни преди той да се окаже 121-ият депутат от мнозинството.

През юли тази година излиза обширен материал във в. "Труд", в който се съобщава, че Марков е разследван вече четвърта година от окръжната прокуратурата във Велико Търново за скандална продажба на автогарата в Свищов през 2004 година. Цитираните от изданието източници от държавното обвинение настояват, че напредък в разследването има.

На 3 декември, когато председателят на НС обяви официално, че Марков е подал заявление да напусне групата на ГЕРБ и да стане независим, онлайн изданието на в. "Капитал" съобщи, че въпросното дело вече е в София и се намира в Софийската апелативна прокуратура.

По-късно през деня говорителката на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова обяви, че делото вече е прекратено заради липса на данни за извършено престъпление. Постановлението е от 27 ноември тази година. Случайно или не, на 25 и 26 ноември той е на посещение в Румъния заедно с делегацията, оглавявана от премиера Пламен Орешарски.

Причината делото да мине през Софийската апелативна прокуратура е била, че решението за прекратяване е обжалвано е трябвало да бъде потвърдено от вишестоящите обвинители.

Съдбата на този случай е повече от странна. Данъчните престъпления, за които Марков е разследван, са от 2004 година. Сигналът до Върховната касационна прокуратура е подаден в началото на 2010 г., а случаят е предаден за разследване на отговорната за Свищов окръжна прокуратура във Велико Търново през 2012 година. През Mediapool говорителката на тази прокуратура Катерина Лещакова обясни, че досъдебното производство за автогарата в града е образувано едва през октомври 2012 година. Или цели 8 години след извършването на предполагаемото престъпление.

През септември 2013 г. делото е изпратено в Софийската градска прокуратура, защото Марков е станал депутат и това е новата ресорна прокуратура. По-малко от месец след постъпването на делото то вече е прекратено, а за още толкова време прекратяването е потвърдено и от Софийската апелативна прокуратура. Така казус, който е престоял в държавното обвинение общо четири години и разследван, поне по документи, около година, е приключен само за около месец в София.

И, отново случайно или не, Марков в качеството си на човек, който вече няма взимане-даване с прокуратурата, решава да направи и обрат в своята политическа кариера.

Сделката с автогарата

Автогарата в Свищов е на терен от близо 5 декара с построени общо три сгради върху нея. Преди Георги Марков да стане неин собственик тя е притежание на свищовския бизнесмен Севгин Осман, който я е придобил от Агенцията по приватизация чрез дружеството си "Дунав автотранспорт".

През 2004 г. Осман продава това дружество на фирмата "Нове-МГ" на Георги Марков за 30 250 лева. Само месец по-късно обаче дружеството е препродадено от "Нове-МГ" на "Дунав автотранспорт 2". Втората фирма пък е собственост на съпругата на Севгин Осман - Гюлдерин Хюсню Осман. Този път цената е 93 549 лева или три пъти повече. Делото, което започва над шест години след това, е трябвало да изясни дали целта на сделката не е източване на ДДС и прикриване на задължения при препродажбата на собственост.

Няколко месеца след сделката Георги Марков се освобождава от "Нове-МГ". Съдебното решение за напускането на фирмата е от 6 август 2004 г. Той е продал дружеството на Ивайло Енчев от Русе. Впоследствие задлъжнялата фирма е минала в трети ръце и сега се води на Красимир Добрев, ром от Ловеч. "Труд" пише, че само няколко дни преди да регистрира "Нове-МГ", Марков прехвърлил всичките си дялове от друга своя фирма – "Нове-МБ" на лице от социален дом в Горна Оряховица.

Политическо израстване

През юли 2013 г. Георги Марков е избран за общински председател на ГЕРБ в Свищов. Реакцията е, че общо 37 членове на ГЕРБ от Свищов подават заявления за напускане на партията наред с бившия депутат Аспарух Стаменов.

Тогава Стаменов напомня, че още през 2010 г. Марков е бил предложен за председател на ГЕРБ в Свищов, но Изпълнителната комисия на партията не го е утвърдила. Причината е посочена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който заявил, че Марков е проверен и за него са открити факти, които биха дискредитирали партията.

Три години по-късно Марков все пак е сложен на избираемо място в депутатските листи на ГЕРБ и след изборите през май т.г. става общински лидер в район, в който структурите на партията се контролират именно от Цветан Цветанов. Месеци след началото на това бурно партийно израстване Марков решава да напусне парламентарната група на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?