Мотивите за отстраняване на президента са готови

Мотивите за отстраняване на президента са готови

ГЕРБ са написали вече мотивите, с които да стартира процедурата за отстраняване на президента Георги Първанов от поста, съобщи в петък пред журналисти председателят на Народното събрание Цецка Цачева. От сутринта е започнало и събирането на подписката за искането, подкрепено от ГЕРБ, "Атака", "Синята коалиция" и РЗС.

Цачева отказа да обяви мотивите за импийчмънта с обяснението, че все още не са заведени в деловодството на Народното събрание.

След проведените консултации между представителите на партиите, подкрепящи подписката, обаче стана ясно, че мотивите все още не са окончателно изчистени и се очаква това да стане другата седмица.

Въпреки това бе обявено, че лидерите на четирите формации са подписали искането, макар да не е ясно как е станало това, ако тестът не е окончателно прецизиран. Според лидера на ДСБ съпредседател на "Синята коалиция" Иван Костов, обаче, всичко е прецизирано и уточнено. Той очаква обсъждането в зала да мине до Великден.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че мотивите се основават на чл. 32 ал.2 от конституцията, който гласи "никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи."

Решението на ГЕРБ да стартира такава процедура, която няма прецедент в българската история, бе взето заради разпространената от президента стенограма от разговора му с вицепремиера Симеон Дянков на 5 март.

Освен чл. 32 ал. 2 има и други мотиви за нарушения в четири основни аспекта, съобщи лидерът на РЗС Яне Янев. По думите му, за да има необходимата тежест, тези текстове в момента се прецизират с най-видни конституционалисти. Красимир Велчев уточни, че според тях, Георги Първанов във времето е нарушавал и тези
аспекти. Той отбеляза, че освен по мотивите, е постигнат консенсус и по решението за предложение пред Конституционния съд за прекратяване правомощията на президента.

Процедурата предвижда да се внесе обвинението срещу президента, за което са нужни 60 народни представители. След това то трябва да бъде подкрепено от 160 депутати, за да може да стигне до КС, който има последна дума.

Красимир Велчев каза, имат желание дебатът по искането да мине до Великденската ваканция на депутатите, но в НС трябва да присъстват и представители на правителството, затова трябва да е съобразено с техните пътувания. Следващата седмица премиерът Борисов има посещения в Кувейт и Катар, което ни спира да направим дебата още идната сряда, каза Красимир Велчев.

Имаме твърда воля по искането на за отстраняване на държавния глава и да го доведем до край, декларира той.

Лидерът на РЗС Яне Янев, който няма парламентарна група, а общо 8 независими депутати, заяви, че до край ще подкрепя искането. Янев, който от началото на годината мина в опозиция на ГЕРБ, първоначално твърдеше, че няма основания да се иска отстраняването на президента от поста, но после обяви, че ще участват в акцията.

Гласовете на неговите депутати са важни, за да се съберат необходимите 160 гласа за придвижване на искането в КС.

Лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров каза, че четирите формации, които подкрепят махането на Първанов, са изразители на волята на 2.5 млн. избиратели. Такова нещо не се е случвало досега, коментира той.

Според него в мотивите трябва да бъде отразено и обстоятелството, че Георги Първанов е подвел обществото, като не е признал, че е сътрудник на ДС.

Сред цитираните от Яне Янев конституционни текстове, нарушени от Първанов, са чл. 1, според който България е парламентарна република; чл. 92 ал.1, според който президентът олицетворява единството на нацията; чл.6 ал.2, че всички граждани са равни пред закона.

БСП:  Управляващите си играят на тото

Депутатът от БСП и юрист Любен Корнезов в отговор на  цитираните от Янев текстове от конституцията заяви, че той ги е изброил, "все едно играе на тото 2" и че това говори за "юридическо невежество".  По думите му визираните текстове "нямат нищо общо с евентуалното обвинение срещу президента". Корнезов повтори и вече няколко пъти изразяваната от левицата теза, че дори  да се стигне до внасянето на импийчмънт в КС, то съдът няма да отстрани Първанов.

Според Корнезов това може да стане само при грубо потъпкване на основния закон, което в случая с огласяване на стенограмата на разговора между Първанов и Дянков, "не се е случило".  Нарушението трябва да е "фрапиращо" и да е "безспорно" - например президентът да е назначил посланик без да има решение за това  на Министерски съвет, каза още депутатът от левицата.    

Споделяне

Още по темата

Още от България