Мотоспортът остава без лиценз, Румен Петков вини за това Дянков

Мотоспортът остава без лиценз, Румен Петков вини за това Дянков

Лицензът на Българската федерация по мотокрос ще бъде отнет заради неизплатени близо 1 милион евро такси по домакинствата на световни и европейски шампионати. Освен това българските състезатели няма да могат да участват в международни състезания, а промоутърът "Ютстрийм" има намерение да заведе дело за сумата от 5 милиона евро срещу федерацията.

След като направи това съобщение, депутатът от БСП Румен Петков заяви, че финансовият министър Симеон Дянков е лъжец, а правителството му ще ликвидира мотоспорта. Бившият вътрешен министър говори в качеството си на председател на "Гран При България".

Румен Петков и президентът на БФ Мотокрос Богдан Николов твърдят, че министърът на финансите Симеон Дянков е обещал да покрие разходите по организираните състезания, но до момента е изплатена много малка част от парите.

"Дянков обеща, че световните и европейски шампионати ще бъдат финансирани от държавата и дори поиска график за следващите три години, за да бъде обезпечен от правителството. Не мога да си представя, че има такъв лъжец в българското правителство. Надявам се, че утре Дянков и дянковщината ще си отидат, но това петно ще стои с години и десетилетия. Това правителство иска да ликвидира този спорт за десетилетия", каза Петков днес на пресконференция.

"От 2001 година насам федерацията е получила 14.2 милиона лева. Няма друг спорт, който е дал толкова авторитет и самочувствие на България. Една шайка негодници ще съсипе бъдещето на тези момчета. Те от утре ще се състезават за Франция, Италия или Белгия. Това е престъпление към този спорт", допълни Петков, цитиран от БГНЕС.

В края на миналата година премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков бяха бурно освиркани от публиката на шоуто "Нощта на скоковете", в което звездите на Световния шампионат по мотокрос свободен стил (IFMXF) демонстрираха акробатични изпълнения в спортната зала "Арена Армеец".

Румен Петков и неговият приятел още от кметските му години в Плевен Богдан Николов са основните двигатели на развитието на мото спорта, като за последно нашумяха с идеята си в България да бъде построена писта за Формула 1.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Къде му е мястото на Бойко Борисов?