Мозъкът на атентатите в Брюксел и Париж може да е бил свързан с белгийските служби

Поразеното при атентата брюкселско летище

Белгиецът от марокански произход Усама Атар, познат и с партизанското си име Абу Ахмад, определен като най-вероятния ръководител на атентатите в Брюксел и Париж, може да е бил свързан с белгийските служби. Това заключение правят белгийски медии въз основа на приетия от Федералния парламент окончателен доклад за терористичните нападения в белгийската столица миналата година, предаде БТА от Брюксел в петък.

Медиите отбелязват, че докладът не дава яснота защо белгийското министерство на външните работи е работило за освобождаването на Атар от затвор в Ирак. Белгийското контраразузнаване не е отговорило на въпросите на следствената парламентарна комисия, свързани с отношенията с Атар.

 

Според следствието Атар изглежда е джихадистът, направлявал терористите от район на границата между Сирия и Ирак. Името му се споменава в показанията на всички заловени досега живи джихадисти, съпричастни към двата атентата.

Миналата година се появиха медийни съобщения, че белгийското външно министерство е издействало през 2012 г. освобождаването на Атар, след като през 2005 г. той е бил осъден на доживотен затвор в Ирак на първа инстанция, а след намесата на министерството присъдата му била намалена на 10 години.

 

След като семейството му започнало кампания в Белгия за връщането му в Европа, подкрепена и от международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", министерството издействало екстрадиция.

Няколко белгийски депутати подели кампания за връщането на Атар, оправдана със заболяването му от рак. Същевременно представители на Червения кръст, посетили затворника, предупредили, че той страда само от язва.

 

Накрая Атар пристигнал в Белгия през 2012 г., а месеци по-късно се върнал в Сирия, където поел водеща роля в редиците на "Ислямска държава". Атар бе обявен в края на миналата година за издирване, но до днес остава в неизвестност.

Споделяне

Още от Европа