Мозъкът на атентатите в Париж се е опитал да влезе в България от Гърция

Мозъкът на атентатите в Париж се е опитал да влезе в България от Гърция
Белгийският терорист от "Ислямска държава" (ИД) Абделхамид Абауд се е опитал да прекоси границата между Гърция и България, но не е успял. Това съобщиха белгийски медии в репортажи от съдебното заседание срещу съучастници на обезвредените терористи при операцията във Вервие (в източната част на Белгия) миналата година.
 
Абауд, който през януари 2015 г. се е намирал в Гърция и от Атина е ръководел по телефона джихадистите от Вервие, е искал да премине през България, за да се присъедини към тях на място. Това се е оказало невъзможно, след като той опитал да премине в района на река (Места). Абауд уточнил в разговор, че българските власти са направили всичко необходимо границата да остане непреодолима, съобщи БТА. 
 
В следващите дни той се опитал да лети със самолет, но граничните служби са разпознали, че данните в документите му за самоличност не отговорят на пътника. Затова Абауд се свързал със сводник, за да му осигури проститутка, с която отново да се яви на някое летище и да изглежда като семеен мъж. Не се уточнява на кое летище Абауд е бил засечен с фалшивите документи, нито на какъв полет е искал да се качи.
 
Всички тези данни се съдържат в записи на телефонни разговори, осъществени от Абауд в навечерието на антитетористичната операция във Вервие и атентатите в Париж от януари миналата година. През ноември миналата година Абауд ръководеше на терен атентатите във френската столица и бе убит при операцията на френските специални сили в "Сен-Дени".
 
Белгийските и френските власти го определят като "най-високопоставения оперативен работник" на ИД в Европа. Според разследването терористите от Вервие, обезвредени с общи усилия на службите на Белгия и Франция, са подготвяли изработката на бомба и са били "зачатъка" на последвалите атентати в Париж и Брюксел.
 
Белгийските медии днес съобщават, че в Брюксел е делегация, съставена от съветника на президента на САЩ по въпросите на противодействието на тероризма, както и представители на ръководството на департамента по вътрешна сигурност и националния антитерористичен център, създаден след ударите на Ал Каида на 11 септември 2001 година. Уточнява се, че Белгия и САЩ обменят данни всекидневно - полицията разменя информация с ФБР, а Държавна сигурност - с ЦРУ.
Споделяне

Още от Свят