Мозер подписва със Софиянски и Каракачанов до края на месеца

Управителният съвет на БЗНС-НС одобри на заседанието си в неделя проекта за коалиционно споразумение за съвместно явяване на изборите със ССД на Стефан Софиянски и ВМРО на Крисимир Каракачанов, което трябва да бъде подписано до края на месеца.

След заседанието Мозер не скри, че все още идейно се чувства най-близо до Иван Костов и партията му ДСБ, но допълни, че такова е решението на колегите ѝ. Все пак, позицията ни е да продължим да работим за обединение в дясно, каза главният секретар на земеделците и уточни, че този път не се чувства бламирана. За момента не виждам причини да подавам оставка, допълни Анастасия Мозер.

Преди месец тя заплаши с оставка точно заради несъгласието си да се съюзява с партиите на Каракачанов и Софиянски поради принципните си резерви към подобна коалиция, най-вече заради политиката на ССД за сътрудничество със Симеон Сакскобургготски и подкрепата за втори негов мандат. "Не искам да ставам заложник на политика, която не споделям", заяви тогава тя и призна, че позицията ѝ не среща подкрепа в партийното ръководство и че е била бламирана на заседанието на УС на 15 януари.

Одобреното на 20 февруари проектоспоразумение между трите формации предвижда вземане на решения с консенсус, така че нито един от партийните лидери на партньорските формации няма да може да решава неща, които противоречат на принципите на БЗНС, уточни Мозер.

Тя нарече "некадърно" управлението на премиера Сакскобургготски и допълни, че БЗНС никога няма да подкрепи втори мандат на НДСВ.

Решението на БЗНС - НС за съюз с партиите на Софиянски и Каракачанов на практика разбиват коалицията Народен съюз между партията на Мозер и Демократическата партия (ДП) на Александър Праматарски.

Засега не се очертава БЗНС-НС и ДП да бъдат заедно в 40-ия парламент, заяви депутатът Борислав Китов. Той допълни, че причината е в хората на Праматарски, които в никакъв случай не желаят да се коалират със Стефан Софиянски. Коалициите ни не са завинаги, а само с определена цел, уточни Китов по повод очертаващия се край на 10-годишната формация Народен съюз.

Изглежда, че сега с г-н Праматарски вървим в различни посоки и той интензивно преговаря със СДС, но не ни е уведомил за резултатите от тези преговори, допълни и Анастасия Мозер. По думите ѝ, спънка за коалиция на БЗНС със СДС е, че от предложеното от хората на Надежда Михайлова проектоспоразумение лъхало желание да бъдат шапка на дясното обединение, докато земеделците държали на равнопоставеността.

Мозер изрази съжаление, че трите партии (СДС, БЗНС - НС и ДП) не са успели да се възползват от шанса за коалиране, който им препоръчали от Европейската народна партия, на която са членове. Според Борислав Китов обаче, очертаващата се коалиция на БЗНС - НС с още две земеделски формации, плюс ССД и ВМРО, има по-голям електорат, отколкото СДС преди отделянето на ДСБ.

Вместо да питате какъв е шансът да се съюзим със СДС, попитайте какъв е шансът на СДС да се присъедини към нас и ще ви кажа, че е много голям - 50:50, допълни Китов. По изчисление на земеделците, формацията от 5-те партии може да разчита на 380 000 гласа, докато СДС преди разделението е имало около 360 000.

Според БЗНС-НС в момента първостепенна задача на партията е консолидацията на земеделците като засега обединението е между формациите на Анастасия Мозер, на Георги Пинчев и на Яне Янев. От ръководството на партията уточниха, че се надяват този процес да приключи преди процеса на предизборно коалиране с други десни формации. Същевременно в партията е получено писмо от още три земеделски организации - "Пладне", "Врабча 1" и "Земеделски съюз". В него се казва, че те подкрепят платформата на БЗНС-НС, както и че лидерът на едната от тях - Димитър Тадъръков - няма желание да се включва в кандидат-депутатските листи. Тадаръков бе в списъка на кредитните милионери.

От БЗНС-НС изчисляват, че цялата електорална тежест на земеделските организации извън трите водещи е 20 000 гласа. Всички земеделци, освен гравитиращите към БСП, ни подкрепят, допълват хората на Мозер.

СДС: Разговорите с БЗНС - НС още текат

До края на месеца ще стане ясно какви ще предизборните коалиции в дясното пространство, каза за Mediapool говорителят на СДС Николай Младенов като допълни, че разговорите между тяхната формация и БЗНС-НС все още текат. По думите му най-успешният формат, около който да се обедини десницата, е на Европейската народна партия (т.е. СДС, ДП и БЗНС-НС) и сигналът от Брюксел в тази насока е бил нееднозначен.

Младенов допълни, че освен избори за български, предстои и вот за европейски парламент, на който десните трябва да са обединени. Ако госпожа Мозер предпочете да се коалира със ССД и ВМРО, ние ще уважим нейният избор, каза Николай Младенов. Той обаче не изключи възможността СДС и БЗНС-НС да се коалират дори и след подписване на споразумение между Мозер, Софиянски и Каракачанов. Все още нищо не е решено и разговорите продължават, коментира Младенов.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?