Мозер поиска нова дясна среща във формата от Будапеща

Лидерът на БЗНС-Народен съюз Анастасия Мозер се обяви за нова среща на десните сили във формата от Будапеща.

Според нея срещата от унгарската столица е била много по-сериозна от последвалата инициирана от СДС среща на 10 ноември, на която бяха представени 11 формации. След като участва в заседанието на политическото бюро на Европейската народна партия (ЕНП), Анастасия Мозер заяви пред радио Нова Европа, че на ЕНП не ѝ е приятно да гледа раздробеното дясно пространство у нас. Лидерът на БЗНС-Народен съюз каза, че ЕНП не призовава за обща листа на всички десни партии, но говори за консолидация в дясноцентристкото пространство.

ЕНП гледа малко учудено на възможностите за сътрудничество между десните партии и НДСВ, каза Анастасия Мозер и допълни, че десните партии или са опозиция на сегашното правителство, или не са.

По този пункт позициите на БЗНС - НС съвпадат с тези на Демократи за силна България (ДСБ) и Демократическата партия, които отказаха участие на десетоноемврийската среща и един от аргументите им беше, че събраните там партии работят за втори мандат на Симеон Сакскобургготски.

ЕНП обаче приветства провеждането на обединителния форум, където партиите решиха да провеждат тематични работни срещи и да създадат общ сайт, но не са обсъждали съвместното си явяване на избори с общи листи.

Форматът от Будапеща включва само СДС, ССД, БЗНС - НС, Демократическата партия и ДСБ. Юнската среща мина под знака на новоучредената партия ДСБ на Иван Костов, който категорично отказа да си сътрудничи със ССД заради позитивното им отношение към настоящото правителство.

Голямата интрига в дясното пространство към момента е дали ССД,СДС или ДСБ ще успее да привлече земеделците на Мозер като коалиционен партньор. СДС и ССД се стремят да блокират единодействие между БЗНС - НС и ДСБ, тъй като виждат в това възможност за възраждане на коалицията ОДС, което би дало по-големи шансове на Костов за изборите.

Част от политическото ръководство на БЗНС - НС е за коалиция със свободните демократи на Стефан Софиянски, а част от членската маса иска обединение с другите земеделски формации.

Още от България