"Може би някой ден, а може би никога". Пулев учредява партия "Велика България"

"Може би някой ден, а може би никога". Пулев учредява партия "Велика България"

Боксьорът Кубрат Пулев потвърди, че скоро учредява партия с името "Велика България", но няма да участва в изборите на 11 юли, а вероятно направо за президент наесен. В същото време заяви, че "може би никога" няма да се откаже от боксовия ринг за сметка на политиката и на този етап се е концентрирал върху спорта.

Въпросът дали и кога Пулев ще влезе в политиката се върти от няколко седмици, след като Петър Москов го покани да е кандидат-депутат от консервативната му партия "КОД". Боксьорът изяви интерес, но в крайна сметка отказа. После в интервю за бТВ съобщи, че "може би някой ден" ще направи собствена партия и не изключи да се кандидатира за президент.

Според "24 часа" учредителното събрание на партията вече е насрочено за 9 юли в хотел "Маринела". При подобен развой партията няма да може да участва в парламентарните избори на 11 юли, но ще е регистрирана за президентските.

По закон процедурата за създаване на партия започва със свикване на инициативен комитет от поне 50 души, който трябва да приеме учредителна декларация с основните принципи и цели. Документът задължително трябва да бъде публикуван в най-малко в един национален ежедневник. След това в срок до три месеца след приемането на декларацията се провежда и учредително събрание, на което трябва да се съберат поне 500 души, които да приемат устав и да изберат ръководство. Ако всичко това бъде изпълнено - партията трябва да внесе документите си за регистрация в Софийски градски съд, които да прецени дали да ги одобри или не.

Защо не?

Във вторник Пулев засади дръвчета с ученици и говори пред журналисти.

Запитан дали ще учредява партията си два дни преди парламентарните избори, Пулев отговори: "Аз не бързам, нямам някакви амбиции. Аз съм човек, който има абсолютно всичко и съм благодарен на Господ. За мен подобно начинание би било до голяма степен и минус, защото знаете – когато един човек, едно голямо име отиде в политиката, политиката е едно ниво, което е доста по-надолу от всичко това, което е един спортист. И не е лесно, определено не е лесно, но защо не?"

На въпрос дали може да се каже, че е заменил боксовия ринг с с политическия, той отговори: "Не, все още не съм. Може би някой ден, а може би никога. Все още не съм го заменил, боксовият ринг си е моята страст. Но ако трябва да съпоставя и да избирам между боксовия ринг, което ми е голяма любов, и България, нещата са... просто не могат да се сложат на везната. България е за мене нещо много повече от любов".

Той добави, че първото нещо, което би направил като политик, е да се опита да промени"абсолютно всичко": "Бих направил съвсем различен тип политика... нищо общо с досегашната. Всичко ми е в главата и всичко трябва да стане постепенно. Нали знаете – любовта се дава капка по капка, не може всичко наведнъж".

Отговорът му на въпроса дали ще се справи и с двете, ако предстоящият му мач се засече с президентските избори беше:

"Не, две дини под една мишница не става. Така че ще видиме. На тоя етап съм се концентрирал върху бокса и върху спорта. За в бъдеще ще видим, ако България има нужда от подобен тип човек - който е независим, никой не го ръководи който не е проект на никого, защо не. Виждате, че всички тези и дори нови партии и коалиции, които се случват те са проекти на задкулисие и на хора, които дърпат конците отзад. Аз съм човек, който не е проект на никого, аз съм човек от народа, който може да отиде на такова ниво, че да помага на държавата."

Срещу псевдопатриотите

Пулев разясни и какви биха били целите на "Велика България". "Целите на Велика България са България. Виждате какво хубаво име. Макар че много от опитните политици ме съветваха, че това е прекалено силно име за подобен проект. Обаче аз държа на него, защото то говори само по себе си. Не може да правим "Мутри вън" или "Няма такъв народ" или... Сами по себе си такива имена говорят какво целят хората".

След въпрос какво ще го отличи от другите патриотични формации Пулев каза: "Абсолютно всичко, повярвайте ми, ще ме отличи от останалите патриотични партии. Всичките тези псевдопатриоти, които яхват тази патриотична вълна, които малко или много ние спортистите създаваме, те са абсолютно фалшиви и изкуствени."

"Ще дойде време и това ще стане", каза боксьорът след въпрос дали усеща подкрепа и като бъдещ политик от хората.

Споделяне

Още по темата

Още от България