Европейски медии: ЕС трескаво се готви за излизане на Гърция от еврозоната

Може да има извънредна среща на високо равнище на ЕС заради Гърция

Гърция няма да внася нови предложения за реформи

Може да има извънредна среща на високо равнище на ЕС заради Гърция

Има вероятност да бъде организирана извънредна среща на високо равнище в края на седмицата след заседанието на финансовите министри в четвъртък в Люксембург с цел да бъде постигнато споразумение между Гърция и кредиторите ѝ, твърди агенция Франс прес, като се позовава на неназовани европейски източници.

Възможно е да бъде организирана такава среща, посочи информиран източник, следящ преговорите, който уточни, че най-вероятно тя ще бъде в неделя. Това не е изключено, всичко зависи от резултата от срещата на Еврогрупата, допълни втори източник, посочвайки, че има такива идеи.

"Не може напълно да се изключва вероятността от среща на високо равнище", подчерта трети източник, отбелязвайки, че форматът на подобен форум - 19 (колкото са страните в еврозоната) или 28 (колкото са всички страни членки на ЕС) - все още не е уточнен.

Европейският съвет, който представлява страните членки и организира срещите на високо равнище, не потвърди тези хипотези.

"Следващият етап, който очакваме да бъде решаващ, е срещата на Еврогрупата в четвъртък. Всеки допълнителен етап ще бъде определян в светлината на резултата от Еврогрупата", каза говорителят на Еврокомисията Пребен Ааман, цитиран от АФП.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче изрази съмнение за това дали Гърция и кредиторите ѝ могат да постигнат споразумение на срещата на финансовите министри в четвъртък. "Не мога да кажа", заяви Меркел.

Канцлерката изрази готовност да положи всички усилия Гърция да остане в еврозоната и да помогне на трите институции (ЕК, МВФ и ЕЦБ) да стигнат до споразумение.

Европейската комисия е готова във всеки момент да възобнови преговорите с Гърция по финансовите задължения на страната, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Скинас. "Мога само да повторя, че Еврокомисията и офисът на председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер са отворени 24 часа 7 дни в седмицата", изтъкна Скинас. По думите му ЕК е готова във всеки момент на политическо и техническо равнище да разгледа по-нататъшни предложения от гръцките власти.

Гърция няма да внася нови предложения за реформи

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви обаче, че не планира да представи нови предложения за реформи на заседанието на Еврогрупата. В интервю за германския вестник "Билд" Варуфакис каза, че е необходимо такива предложения първо да бъдат обсъдени и договорени на по-ниско равнище. Гръцкият финансов министър отново призова германския канцлер Ангела Меркел да даде на неговата страна "реч на надежда" и да сигнализира, че Европа е готова да се откаже от своите искания за мерки за икономии. Германия получи такава надежда след края на Втората световна война, отбеляза той.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пък смята, че кредиторите се опитват да "унижат" неговото правителство и че настояването им за допълнителни икономии е политически мотивирано. "Мандатът, който получихме от гръцкия народ, е да прекратим политиката на икономии", заяви той пред депутатите от неговата лява партия СИРИЗА.

Изказването на премиера изглежда задълбочава безизходицата между Атина и нейните кредитори, посочва Ройтерс.

Ципрас освен това заяви, че Европейската централна банка настоява за финансово "задушаване" на Гърция и обвини ЕЦБ и ЕС, че отказват да предложат облекчаване на дълга.

Основният фактор, който блокира споразумението на Гърция с кредиторите, според него са разногласията между Европейския съюз и Международния валутен фонд за преструктурирането на дълга. По думите му МВФ "иска мерки и преструктуриране (на дълга), докато другите искат мерки без преструктуриране".

Европа се готви за излизане на Гърция от еврозоната

Европа е обзета от треска във връзка с неизвестността около съдбата на Гърция, като спешно се готви за излизане на страната от еврозоната и крои план за контрол над капиталовите потоци от и за Гърция, защото "обявяването на несъстоятелност е практически неизбежно". Това е основен мотив в големите европейски медии във вторник.

Европейският съюз е решил вчера да приложи "спешен план" за избягване на банкова паника в Гърция, ако страната не успее да постигне споразумение с международните си кредитори до края на тази седмица, пише вестник "Зюддойче цайтунг", цитиран от Франс прес.

Планът има за цел да подготви "контрол над финансовите потоци" от Гърция, за да предотврати изтичане на капитали. Аналогични ограничения бяха наложени на Кипър по време на финансовата криза от 2013 г. и отменени изцяло през март, припомня германският всекидневник, който не цитира източници.

Ако преговорите, целящи да спасят Гърция от изпадане в неплатежоспособност, останат в задънена улица, от следващата седмица гръцките банки де факто ще бъдат затворени за няколко дни, за да бъдат подготвени за това ограничаване на трансакциите, което ще трябва да бъде одобрено и от гръцкия парламент. В резултат може да бъдат ограничени и тегленията на пари от банкомати, както и електронните плащания, имащи връзка с Гърция.

При липсата на компромис кредиторите вече готвят ултимативна оферта със заплахи за капиталов контрол, пише пратеникът на британския "Дейли телеграф" от Брюксел. Цитира се германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който каза вчера, че Брюксел трябва да се подготви за въвеждането на извънредно положение в Гърция, включително за социални вълнения и за спиране на доставките на основни, включително медицински продукти и материали, ако няма споразумение на 1 юли.

В същото време Гърция обвинява Европа, че заговорничи за смяна на режима в Атина, пише "Телеграф". Тя подозира, че кредиторите умишлено се стремят да предизвикат политическа криза в страната. Вестникът цитира вчерашното необичайно остро изявление на премиера Алексис Ципрас, че европейските кредитори водят подмолна борба срещу демократично избраното гръцко правителство, и призива му институциите на ЕС и МВФ да проявят реализъм.

Източници от управляващата гръцка партия "Сириза" са съобщили на "Телеграф", че Атина може да открие съдебна процедура против въвеждането от Европа на ограничителни мерки срещу Гърция, които неизбежно биха довели до излизането ѝ от еврозоната.

"Европа трябва да спаси Гърция"

В собствен авторски анализ друг британски вестник - "Гардиън" - започва с директно внушение: "Европа трябва да спаси Гърция, като и помогне да се спаси сама". Последствията от задържането на Гърция в еврозоната ще бъдат тежки, но тези от излизането ѝ ще бъдат още по-лоши. Те ще бъдат не само икономически, но също така човешки, геополитически и исторически. Европа никога вече няма да бъде същата, пише авторът Тимъти Гартън Аш.

Той изразява удивление от това, че вижда в страните от Северна Европа "сравнително безразличие", към съдбата на Гърция и към страданията на гръцкия народ, като отбелязва, че там Гърция е по-често обект на анекдоти, отколкото на сериозна загриженост. Но авторът вижда и две опасни илюзии, които битуват в Европа относно гръцката сага.

Първата е широко разпространената презумпция, че гръцко-германската игра на "котка с мишка" ще завърши с някакъв компромис в последната минута. А втората е че т.нар. Грексит - (излизане на Гърция от еврозоната) е нещо не особено важно, и че дори това може да се окаже здравословно за еврозоната и за ЕС.

Авторът обаче не е съгласен с тези презумпции. Според него излизането на Гърция от еврозоната би имало дълбоки последици за самата нея и за бъдещето на ЕС и за неговото място в света.

Ако това стане, никой не знае какво точно ще се случи. Ясно е, че то ще причини огромни страдания на гръцкия народ - родоначалник на демокрацията, който и без това вече направи немислими жертви. В Атина вероятно ще дойде на власт още по-радикално правителство, което, например, може да блокира разширяването на санкциите срещу Русия заради Украйна, предполага авторът. Москва би била повече от щастлива да разиграе картата на политическата солидарност между две православни страни, пише той.

Това рязко би повишило и ролята на Турция като неоспорим регионален лидер на вратата към Близкия изток, отбелязва вестникът. То би дало и възможност на Китай, който вече стъпи икономически в Гърция, да засили още повече икономическото си влияние там, а значи и в Европа.

Затова, дори ако нямате и капка симпатия в безчувствените си сърца спрямо Гърция, но ако имате мозък в главите си и ако ви пука за бъдещето на Европа, ще разберете защо трябва да спасим Гърция, заключава авторът на "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа