Може да изгубим европари заради багера в Рила

След премиера, и Върховната административна прокуратура възложи на екоминистъра да провери случая

Може да изгубим европари заради багера в Рила

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро заяви, че трябва ад се реши дали проектът за устойчиво развитие на националния парк "Рила" да бъде тотално спрян, заради откритите нарушения с допуснатата тежка строителна техника край езерото Бъбрека за реновирането на туристически пътеки, или да бъде продължен, за да не се изгубят отпуснатите за него от еврофондовете над 10 млн. лв.

В момента проектът е спрян по нареждане на премиера Бойко Борисов. Преди два дни лично екоминистърът се качи в планината да види как стоят нещата с изпълнението на проекта и каза, че са открити нарушения, а фирмата изпълнител ще бъде санкционирана. Още след публикуването на снимките с багера край езерото във Фейсбук прокуратурата в Кюстендил се сезира и започна проверка, но в петък в случая се намеси и Върховната административан прокуратура, която нареди на Димитров да извърши незабавна документална и на място проверка.

Нареждания за проверка от всички посоки

Такава всъщност вече върви в дирекцията "Национален парк Рила", която е бенефициент на европроекта за 12 млн. лв и възложител на обществената поръчка за рехабилитацията и насипването с чакъл на туристическата пътека от горната лифтова станция до хижа "Рилски езера" и последователно до Седемте рилски езера. Изпълнението на тази част от проекта струва над 3 млн. лв. и се изпълнява от фирмата "Юнайтед Пропърти Груп". Неин собственик е 22-годишният Христо Йорданов Янков, който е син на Йордан Янков Илиев, управител на дружеството и брат на бившия общински съветник от ГЕРБ и бивш депутат на ДПС Илия Илиев, който бе осъден за източване на Националната компания "Железопътна инфраструктура" през обществени поръчки, но обжалва присъдата си.

Димитров отхвърли твърденията, че проектът за реновиране на туристическата пътека до Седемте рилски езера е трябвало да има оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

"Ще изпуснем парите"

"Обаче някой казва спрете го, искаме ОВОС. И може да се окаже, че всичко е наред, на парите ще ги изпуснем. Трябва да се реши - дали проектът да бъде тотално спрян или да се продължи, за да не се загубят предвидените европейски средства", коментира Димитров пред БНТ в петък.

"Охраната като е видяла следите, че е минавал камион, веднага се е обадила. Ще има последствия за багерите. В понеделник ще се провери всичко. Има си фирми, процедури, минало е съгласуване", каза още еконимистърът.

"Това е проект за три планини. Като спрем този, означава, че спираме и за другите две, ли?", попита Ревизоро. Той обаче не навлезе в подробности как спирането на проекта за парка "Рила" ще се отрази на другите планини и кои са те.

Върховната административна прокуратура обясни, че иска от министъра да провери поради каква причина в парка е навлязла тежка строителна техника, което е забранено.

Държавното обвинение иска от Димитров да установи по документи и на място кое юридическо лице изпълнява дейностите по проекта, както и кой е разпоредил в природния парк да се осъществява строителна работа с багери. Фирмата, извършваща дейностите, имала ли е изготвен, съгласуван и одобрен проект за строително-ремонтните дейности в парк "Рила"?, пита ВАП и очаква незабавен отговор.

Поръчка за милион и повече от предвиденото

Дейностите по рехабилитацията на пътеките се проверяват и от окръжната прокуратура в Кюстендил. Проверката на строителната и друга документация на поректа ще извърши екип на Икономическа полиция при полицейското управление в Дупница и се очаква да приключи до десетина дни от започването ѝ на 30 юни.

При проверката на място в сряда директорът на парка Красимир Андонов каза, че не са му известни подизпълнителите на проекта за рехабилитацията на пътеката.

Неин изпълнител е фирмата "Юнайтед Пропърти груп", чийто договор за рехабилитация/изграждане на съоръжения - по пътека от горна лифтова станция - х. Рилски езера – Сухия чал – ез.Бъбрека, ез.Сълзата – ез.Бъбрека – ез.Близнака - Трилистник – ез.Рибно, от всички страни (източен и западен бряг) – ез. Долно – х. Рилски езера и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. "Рилски езера" е за 3.042 млн. лв.

Дружеството е спечелило и обществената поръчка за инженринг (проектиране и строително-монтажни работи) за рехабилитация на туристическа пътека и съществуващ път в ПУ Белица и ПУ Якоруда - пътека от м. Семково (границата на защитената зона) до м. Поленица; пътят от м. Поленица до м. Нехтеница; пътят от КИП "Нехтеница" до местността Джендем дере. Нейната стойност е 5.033 млн. лв.

За рехабилитацията на туристическа пътека от хижа "Скакавица" до х. "Ловна" същата фирма ще вземе 35 738.23 лв.

Интересен момент е, че цялата поръчка в трите обособени позиции е била обявена с прогнозна стойност от 6.79 млн. лв., а сключените договори надхвърлят 8 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България