Може да пропадне еврофинансирането за газовите ни връзки

България може да се размине с финансирането от европейския план за икономическо възстановяване за двете междусистемни газови връзки с Гърция и Румъния. Това съобщи във вторник външният министър Румяна Желева, която е в Брюксел преди утрешната среща на министрите на финансите на ЕС и на Европейския парламент за точното разпределение па парите от плана.

Двата съвместни със съседките ни проекта бяха включени през март в плана за възстановяване на Европа, като за връзката с Гърция бяха отпуснати 45 млн. евро, а за тази с Румъния – 10 млн. евро. Пълната им стойност е съответно 120 млн. евро и 28 млн. евро, като компаниите, ангажирани с реализацията им трябваше да осигурят със заемни или собствени средства остатъка.

В средата на юли бяха внесени апликационните форми в ЕК за отпускането на финансирането, като се очакваше финансирането да бъде потвърдено.

Сега обаче се оказва, че това може и да не стане, като според Желева, най-вероятната причина е липсата на достатъчно средства, но това предстои да се .

"Все още не знаем какъв е проблемът, ще пишем на комисията, защото не можем да се лишим от тези възможности", посочи българският външен министър пред журналисти.

Плановете на България са до края на 2012 г. да изгради двете връзки, които ще ѝ позволят да намали с 30 процента сегашната си пълна зависимост от руските газови доставки.

Очаква се утре министрите на финансите на ЕС и Европейският парламент да решат колко точно средства ще бъдат отпуснати по Плана за възстановяване. През март ЕС прие, че той трябва да е на стойност 3.75 милиарда евро, но с уговорката, че само проектите с висока степен на готовност ще получат финансиране. Енергийните експерти на комисията тепърва ще оценяват дали българските проекти са в достатъчно напреднала фаза; според Феран Тараделас, говорител на комисията в областта на енергетиката, окончателното становище на комисията ще е готово в началото на следващата година.

Според Желева проектите са в напреднала фаза на готовност.

В сряда трябва да се вземе решение и откъде са се намерят още 2.4 млрд. евро за финансиране на целия план за възстановяване на икономиката, от който газовите връзки на България са само една малка част, предаде БНР.

От “Българския енергиен холдинг“, който координира реализацията на двата проекта, казаха, че ще изчакат окончателното решение на ЕК за финансирането на връзките преди да коментират какво ще предприемат оттук насетне.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?