Може да спре и приемът на заявления за водоползване от ВЕЦ-ове

Може да спре и приемът на заявления за водоползване от ВЕЦ-ове

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обмисля временно да се преустанови приемът на заявления за издаване на разрешителни за водовземане с цел производство на електроенергия в случаите, в които се отклонява вода от реката. Причината е, че за последните 5 години басейновите дирекции са издали 840 разрешителни за малки ВЕЦ-ове и се налага въвеждането на ред. Това съобщиха в понеделник от ековедомството, след като седмица по-рано министърът на околната вода Нона Караджова каза, че е възможно да се въведе временен мораториум върху проектите за изграждане на вятърни и соларни паркове, които са в начален стадий на развитие. Забраната за тяхната реализация ще е до изготвянето на национален план със зоните, подходящи за възобновяеми енергийни (ВЕИ) проекти, и на неговата екооценка..

Тази идея предизвика недоволството на инвеститорите във възобновяеми енергийни проекти. От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразиха безпокойството си от планирания мораториум, тъй като според тях той ще доведе до отлив на инвестиции, които са силно необходими на България в условията на икономическа криза. Отделно, според КРИБ, така се застрашава изпълнението на ангажимента на страната ни към Европейския съюз за 16 на сто дял на ВЕИ в общото производство на електроенергия.

От австрийската ЕВН, която също има вятърни и соларни проекти в България, коментираха пред Mediapool, че ако изказванията на Караджова за временния мораториум се отнасят само за инвестиционни намерения, в това няма нищо лошо, тъй като действително се налага въвеждането на ред в сектора. Когато обаче по даден проект са на правени някакви инвестиционни разходи, спирането му противоречи на всякакви правни норми и е изключително лош сигнал към инвеститорите, е позицията на австрийците.

След острата реакция на ВЕИ-инвеститорите, в понеделник от МОСВ уточниха, че обмисляното предложение за мораториум върху ВЕИ-проектите касае спиране на одобрението на нови инвестиционни намерения за вятърни генератори, фотоволтаици и водно електрически централи до приемането на новата енергийна стратегия на страната до 2020 г. и на Националния план за действие за възобновяеми енергийни източници.

При разработването на тези два документа ще се извърши оценка на кумулативния ефект и ще се определят територии, граници и квоти за съответните енергийни обекти, като по този начин ще се осигури стратегическото планиране в производството на електроенергия от ВЕИ в национален мащаб, посочиха от МОСВ..

След като се анализира картата на климатичния потенциал и картата на чувствителните територии в страната (защитени територии, защитени зони, миграционни коридори), при отчитане на всички разрешени проекти, очакването е да се идентифицират “червени зони” и да се дадат конкретни препоръки към бъдещото планиране на проекти за производството на електроенергия от ВЕИ в тези територии, допълват от екоминистерството.

От там се аргументираха с многократните предупреждения от страна на Европейската комисия за към България за липсата на стратегическа визия при одобряването и изграждането на съоръжения за производство на енергия от ВЕИ. Идеята за временен мораториум върху одобряването на нови такива инсталации била подсказано всъщност от Брюксел, стана ясно от съобщението на МОСВ. От ЕК ни дали да разберем, че ако се вземе в най-кратки срокове решението на временен мораториум върху новите проекти, страната ни може да разчита на положителни резултати в хода на наказателните процедури.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?