Може да загубим 1 млн. лева за плана за действие по изменение на климата

България може да изгуби 1 млн лева от норвежката програма за иновации, предназначени за изработването на нов петгодишен национален план за действие по изменение на климата, сигнализираха във вторник от организацията WWF. Парите са отпуснати през 2007 г., а планът трябва да обхваща периода 2009 - 2013 г., т.е. да действа от преди една година. Заради критичното изоставане обаче Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което работи по плана заедно с норвежки специалисти, най-вероятно ще трябва да върне цялото финансиране по проекта.

Този план е много важен, защото ще се бъде единственият нормативен документ с конкретни мерки за намаляване на въглеродите емисии освен международните споразумения, подписани от България.

Планът ще отразява нивата на въглеродни емисии, енергийните източници и потреблението и ще очертае пътя за намаляване на емисиите в отделните сектори – транспорт, индустрия и т.н. Според природозащитниците причината за забавянето е, че МОСВ не искала да се съобрази с начина на работа на норвежките специалисти, които искали пълна прозрачност – обществени поръчки, да се привлекат обществени организации и т.н. В МОСВ искаха да вземат парите, да дадат на някое вътрешно звено да пише плана и после да го отчетат, казаха еколози.

От еко ведомството заявиха, че става въпрос за забавяне на проекта "Цялостен подход за намаляване на емисиите на парникови газове в България" за периода 2013 - 2020, който е за 437 хил. евро и трябва да завърши през април 2011 г. Нито цент от финансирането на проекта няма да бъде загубено, а срокът ще бъде спазен, увериха от МОСВ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?