Може да загубим между 150 и 200 млн. евро по селската програма

Земеделското министерство залага на общините и агроекологията да спасяват европарите за 2013 г.

Може да загубим между 150 и 200 млн. евро по селската програма

След като две поредни години Програмата за развитие на селските райони загуби 90 млн. евро, за тази година към момента като рискови се определят между 150 и 200 млн. евро. Затова не е изненада и поредното предупредително писмо на еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош за риска и настояването за предприемане на спешни мерки.

Предупредителните писма на Брюксел станаха традиционни за нас от 2011 г. насам.  Тази година освен на България еврокомисарят Чолош е изпратил такива писма и на още четири държави от ЕС, при които също има риск от загуба на европейски средства. Това се казва в отговора на генерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия до Mediapool.

Заради политическата нестабилност и смените във фонд "Земеделие" ситуацията този път изглежда трудна за спасяване на по-голямата част от средствата. За първото полугодие на 2013 г. са разплатени и възстановени от Брюксел едва 60 млн. евро. За да не загуби пари по правилото n+2, до края на годината страната ни трябва да разплати още 338 млн. евро, се казва в отговора на ЕК.

Еврокомисията очаква българските власти да ускорят плащанията си до края на годината и така да наваксат натрупаното забавяне. Дали България ще загуби средства и колко, ще стане ясно в началото на следващата година, когато изтича крайният срок за внасяне на последните искания за плащане за 2013 г., се казва в отговора от Брюксел.

Действително има риск от загуба между 150 и 200 млн. евро, но не сме чакали предупредителното писмо от Брюксел, за да вземем мерки, коментира пред Mediapool зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, който отговаря за Програмата за селските райони. Той призна, че има определено забавяне в плащанията, но са взети всички мерки и в края на годината няма да се стигне до загуба на средства.

Екшън план

"Не сме чакали писмото на еврокомисаря Чолош, а бяхме готови, много преди да го получим, и затова два дни след като то дойде, изпратихме отговор с актуализирания екшън план. В сряда пък ще изпратим в Брюксел за одобрение и 11-тата нотификация на Програмата за развитие на селските райони“,  заяви Явор Гечев.

Планът за спасяване на европейските пари предвижда увеличаване на плащанията за агроекология по мярка 214. Така до края на годината е предвидено да бъдат разплатени още 74 млн. евро (148 млн. лв.), посочи Гечев.

Освен това се прехвърлят средства от мерките, по които няма интерес, към тези с готови проекти, които чакат да бъдат финансирани. Така на общините се пада задачата тази година да спасяват от загуба европейските пари по програмата. За целта от 9 до 20 септември се отварят за прием двете общински мерки – 321 и 322. По тях ще се набират проекти за ремонт на пътища, ВиК-мрежи, библиотеки, театри, културни институти и интернет на село за над 132 млн. евро. Отделно се прехвърлят и 4.4 млн. евро по мярка 313 за насърчаване на туристическата дейност, като проектите по нея могат да се подават от 12 до 23 септември.  

При подписване на договорите с общините до края на годината по тези мерки преведените авансови плащания, които възлизат на 50% от общо предвидените 140 млн. евро по трите общински мерки, също се признават за направени плащания до края на годината от Европейската комисия, обясни зам.-министърът на земеделието.

Това обаче прави около половината от 338-те млн. евро, които трябва да разплатим до края на годината.

Останалата половина ще се осигури с активиране на бенефициентите да представят отчетите си за плащане, коментира Гечев. По думите му ускоряват се и плащанията по мярката "Лидер", където е имало забавяне.

Общините - плащанията се бавят

От Националното сдружение на общините коментираха пред Mediapool, че от фонд "Земеделие“ плащанията се бавят. Имаме случаи на спрени проекти по земеделската програма заради подадени сигнали за нередности от фирми фантоми. Близо две години трябваха на фонда да установи, че такива фирми не съществуват в Търговския регистър, но дори и сега няма кой да разпише документите, за да се пуснат плащанията, коментираха от НСОРБ.

Действително имаше забавяне на плащанията по общинските мерки, призна Гечев. По думите му сега обаче всички пречки вече са отстранени и не е вярно, че няма кой да разписва документите.

Назначеният за временен шеф на фонд "Земеделие" Васил Грудев има правомощията да подписва всички искания за плащанията след оставката на Румен Порожанов, каза Явор Гечев.

Засега не е ясно кога фондът, който играе ролята на разплащателна агенция на европейските средства за земеделие, ще има титуляр. Земеделският министър Димитър Греков заяви в петък, че новият шеф ще бъде избран с конкурс, което ще отнеме време. Свободно е и мястото на единия от зам.-шефовете на фонда, който отговаря за Програмата за развитието на селските райони след напускането на Десислава Тодорова.  Кой ще заеме нейното място, също не е ясно към момента.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?