Може един оператор да поеме електро и газовата мрежи

Може един оператор да поеме електро и газовата мрежи

Един от вариантите за преструктуриране на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) е сливане на “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) и “Булгартрангаз“, които в момента управляват националните електрическа и газова преносни мрежи. Все още обаче няма окончателно решение, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в понеделник пред БНТ.

“Например компании, които притежават едновременно електрическа преносна мрежа и газова преносна мрежа, са доста привлекателни за определен тип инвеститори и от друга страна, пък ефективни като действия от гледна точка на поддръжка, аварийни екипи и т.н.“, каза Трайков

В момента ЕСО е дъщерно дружество на “Националната електрическа компания“, която пък е собственост на БЕХ. Операторът има лиценз за управление на преносната електрическа мрежа, която обаче е в активите на НЕК. Планира се системата да се прехвърли на ЕСО, за да се спази европейското изискване за разделяне на дейностите в енергетиката.

При “Булгартрансгаз“ нещата са по-чисти, той като дружеството притежава газовата мрежа и я управлява.

Отделянето на двете фирми от БЕХ се налага и от изискванията на Брюксел за отделянето на собствеността на електрическите и газовите преносни мрежи.

“В момента в “Българския енергиен холдинг“ имате под една фалшива шапка компании, които нямат нищо общо помежду си. Постоянно се налага министерството или ръководството на холдинга да се явяват арбитър по чисто оперативни въпроси между компаниите. Така че нашата цел е компаниите да се обединят на принцип, който действително да реализира спестяване от съвместната им дейност и повишаване на ефективността им“, коментира Трайков.

Необходимо е там, където има общи дейности, те да могат да бъдат използвани от всички държавни компании, вместо всяка да си поддържа свои собствени дирекции, отдели и подотдели, посочи той.

По думите му има голяма привлекателност и във варианта да бъдат събрани в една компания АЕЦ “Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток-2" и големите ВЕЦ-ове, които сега са в НЕК

Трайков потвърди намерението на България да не плаща през септември нужните 280 млн. евро за поръчания първи реактор на АЕЦ “Белене“ и допълни, че “руснаците много добре знаят какви са нашите ограничения още от септември месец миналата година, когато си поговорихме за всичко с руския министър на енергетиката“. по думите му изпълнителят “Атомстройекспорт“ (АСЕ) ще може да си получи парите, когато има чуждестранни инвеститори в ядрения проект.

Министърът изрази своята увереност, че до септември ще има избран консултант за преструктуриране на проекта, който да започне работа по конкурса за инвеститор и преговори с руснаците по договора за изработването, доставката, монтажа и въвеждането в експлоатация на бъдещата централа. Той припомни, че с АСЕ не е подписан основен договор, а предварителен, който изтича в края на септември.

Според руската страна сред това АСЕ може да заведе арбитражно дело срещу НЕК за неустойка, която се изчислява между 800 млн. евро и 1 млрд. евро.

“Ако тръгнем да си предявяваме претенции един към друг, не се знае кой какво ще успее да докаже, така че... а те искат проектът да стане, смятам, че ще намерим начин, по който да се спазва някаква логическа последователност в развитието на проекта. То трябва не просто предоговаряне, а завършване на договарянето. На практика в момента договор нямаме. Имаме едно споразумение и поредица от допълнения към него, като около почти всички тях висят въпросителни“, заяви Трайков.

Коментирайки дали е по-изгодно да се строят нови мощности на АЕЦ “Козлодуй“ или край Белене, той повдигна въпроса “защо бяха похарчени стотици милиони евро или долари за модернизацията на блок от 1 до 4, които се знаеше, че щяха да бъдат спрени. Колкото и назад да погледнем, ще видите, че няма невинни тук.“

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес