Може ли България да продаде съветските МиГ 29? Едва ли.

Може ли България да продаде съветските МиГ 29? Едва ли.

Военният министър Красимир Каракачанов лансира идеята България да продаде част от старите съветски изтребители MиГ 29, за да покрие някои от разходите около усвояването на новите F-16. Но възможно ли е това? Краткият отговор е не. Поне не на цена, която да си струва. 

През 80-те години на миналия век България получава общо 22 самолета МиГ-29. Сега има 15 машини с удължен ресурс и още четири на трупчета. 

"Тези изтребители на практика са непродаваеми. Тази модификация вече е останала в много малко страни. Може би Северна Корея", коментира пред Mediapool авиоекспертът Димитър Ставрев.

Според него по-скоро трябва да се търси контакт с някои музеи, защото тези самолети са един от символите на Студената война. Винаги остава възможността да се продадат за старо желязо.

Унгария и Румъния вече пробваха да продадат подобни изтребители, но не успяха.

Според специализираното издание "Аеро" цената на четирите МиГ-29, които не летят от 90-те години, ще бъде символична и много близо до цената на старо желязо (50 – 100 000 лева на самолет). 

Ако бъдат пуснати за продажба самолети с удължен ресурс, а съпротива срещу това вероятно ще има от ВВС, заради практиката да се ползват нелетящите самолети като донори на части, може да се търси цена в рамките на 1 – 2 млн. долара на машина. 

За целта трябва да се намери мотивиран и можещ оръжеен търговец, който да вложи парите си в тях с неясната перспектива да ги пласира по-късно из Африка или Близкия изток.

А въобще не е ясно дали такъв търговец ще се появи. 

За периода 2006-2020 година България сключи договори за поддръжката на МиГ 29 на обща стойност 275 млн. лева без ДДС. 

Въпреки че страната закупи 8 нови самолета F-16 Block 70 oт САЩ и "Локхийд Мартин" за над 2 млрд. лева, използването на МиГ-овете остава без алтернатива дори след доставката им.

За да се премине изцяло към нова платформа, трябва да се закупят най-малко още 8 нови изтребители, което не се знае кога ще стане.

Споделяне

Още по темата

Още от България