Може ли F-16 да навлезе в облаци над България?

Швеция все още следи проекта, а от президентството призовават за проверката му

F-16 Block 70, сн. "Локхийд Мартин"

България и САЩ навлизат тази седмица във финалната права на преговорите за закупуване на изтребители F-16 Block 70, но все още има много неизвестни около евентуалната сделка, включително около нейната цена. Българското правителство обяви, че очаква договорът да е завършен през лятото, но в същото време твърди, че не се стреми към покупка на всяка цена и държи на определени условия – приемлива цена, разсрочено разплащане и бърза доставка.

Сигурна ли е сделката със САЩ?

Проектът за пръв път стига до толкова напреднала фаза, след като през последните десетина година се проваляше на няколко пъти. Сега има решение на парламента, планирано финансиране и избор на конкретен доставчик. Предвид лошата практика обаче, все още всичко е възможно.

Провалът на евентуалната сделка е малко вероятен, защото ще доведе до обтягане на стратегическите отношения със САЩ, които са от ключово значение, за което и да е правителство.

В същото време обаче според източници на Mediapool Швеция и СААБ, които също имат интерес към поръчката със самолетите "Грипен", не се отказват да следят проекта, което е индикация, че в него всичко е възможно. Експерти от бранша също продължават да са скептични за бъдещето на сделката.

Като най-сериозен риск се очертават евентуални предсрочни избори. От екипа на президента Румен Радев периодично излизат сигнали, че не приемат избора на САЩ и "Локхийд Мартин", а президентът открито е заемал в миналото позиции в полза на офертата на Швеция. По време на назначеното от него служебно правителство тя бе класирана на първо място, но третият кабинет на Борисов инициира парламентарна проверка и ревизира заключенията на комисията.

Не е изключено при ново служебно правителство проектът отново да претърпи обрат. БСП също открито се противопоставя на избора на САЩ.

"Да се заинтересуват компетентните органи"

Главният секретар в президентството Димитър Стоянов, цитиран от специализираното издание Аеропрес, преди няколко дни разкри нови подробности около проекта.

"Запрянов беше и си остава един от хората, които се стремяха да има договор на всяка цена! И сега не е на други позиции! Как иначе заместник-министърът ще обясни, че ръководената от него политико-военна група състави документ с чието съдържание 2/3 от участващите летци не се съгласиха и са го подписали с особено мнение? Нима се купуваха компютри за Министерството на външните работи или обзавеждане за къщата за гости за единия от членовете от тази група, а не самолети на които да летят същите тези летци? Въпреки това, г-н Запрянов внесе нефелния доклад, независимо от мнението на летците! Надявам се от съдържанието на този доклад, а и като цяло от проведената процедура, да се заинтересуват компетентните органи!", посочва Стоянов, цитиран от Аеропрес.  

Той коментира интервю на зам.-военния министър Атанас Запрянов за БНР, в което той казва, че България не се стреми да постигне договор на всяка цена.

Коментарът на Димитър Стоянов ясно показва "поле" за нова ревизия на проекта.

Стратегическо решение, но има и технически параметри

Решенията около подобни мащабни и обвързващи сделки са преди всичко стратегически. Третото правителство на Борисов представи избора на САЩ именно така и има достатъчно аргументи в тази посока.

Премиерът Бойко Борисов твърди, че има амбиция да приключи преговорите със САЩ за закупуването на изтребители F-16 Block 70 до края на юли, но в същото време не изключва вероятността двете страни да се разминат. Миналия месец той допусна възможност да преговаря лично с американския президент Доналд Тръмп.

"Те искат най-висока цена, ние искаме най-ниска. Те искат максимално далече във времето, ние искаме веднага. И когато дойде аз да преговарям с президента Тръмп, съответно ще ви говоря какъв компромис съм готов да приема и какъв не“, каза Борисов

Три седмици по-късно все още не е ясно дали Борисов планира визита в САЩ и среща с Доналд Тръмп, за каквато българската дипломация работи активно от месеци, или говори принципно, въпреки че няма как да е наясно с конкретните преговори, защото не ги води той. Остава и възможност Борисов и Тръмп да преговарят по телефона.

"Не на всяка цена"

Основен въпрос около евентуалната сделка е цената. Преди ден американският посланик у нас Ерик Рубин промотира евентуалната сделка за закупуване на изтребители F-16 Block 70 с обещанието, че "България ще получи най-модерния боен самолет на възможно най-добра цена".

Засега обаче няма данни каква конкретна цена са готови да предложат от американска страна. Българският парламент отмени първоначалното изискване сделката да не надвишава 1.8 млрд. лева с ДДС, а първите машини да бъдат доставени 2 години след подписването. Въпреки това българското правителство твърди, че това са параметрите, за които ще настоява при преговорите и че не се търси сделка на всяка цена. В същото време от кабинета казаха, че се надяват да подпишат сделката през юли.

В началото на май ресорният зам.-военен министър Атанас Запрянова коментира пред БНР, че мандатът от българския парламент е с рамка от 1.5-1.8 млрд. лв. с ДДС.

"Имаме разрешение да се отклоним от този параметър, но това не може да е безгранично. Цената на този проект, начинът на нейното заплащане може да повлияе на другите два проекта. Ние затова се стремим към решение, което да не окаже негативно влияние върху проекта за корабите и проекта за военната машина", каза Запрянов.

По думите му има червени линии, които няма да бъдат прекрачени. "Първо по отношение на срока за доставка - не може да бъде удължаван. Второ - пакетът не бива да бъде орязван, за да постигнем понижение на цената, че да загубим способности. Ще се стремим към разумен пакет на Ф-16. Има други направления, в които ще търсим съгласие на американската страна за намаляване на разходите".

"Ние се стремим не да постигнем договор за Ф-16 на всяка цена и на каквато и да е цена, а договор, който да бъде взаимно приемлив и да създава реални способности", каза Запрянов.

Американски високопоставени представители пък неколкократно дадоха заявка, че САЩ са готови да отговорят на нуждите и възможностите на българската армия, но не са коментирали конкретни параметри. Американската компания "Локхийд Мартин", която произвежда изтребителите, уточни единствено, че ще може да достави на България изтребители F-16 Block 70 по-рано от досегашните си очаквания. Директорът в компанията Джим Робинсън, обясни, че ако се стигне до сделка, първите нови самолети може да пристигнат в края на 2022 година, а не през 2023 година, каквито бяха предварителните очаквания.

Освен приемлива цена България настоява и за разсрочване на плащанията. Ще се преговаря и за т.нар. индустриално сътрудничество. Правителството се надява "Локхийд Мартин" да изгради център за обучение на пилоти във военновъздушното училище в Долна Митрополия, което ще бъде възстановено. Засега американската компания съобщи, че ще отвори база за поддръжка и и ремонт на изтребители в България, ако правителството закупи самолети F-16 Block 70.

Възможните подводни камъни около проекта

Така като основни предизвикателства около проекта се очертават смяна на политическото управление на страната, възможна нова ревизия на проекта, минаваща през проверка на компетентните органи, провал на преговорите или сериозното им разточване във времето.

Освен това преговорите вероятно ще бъдат затрудени допълнително, ако правителството позволи те да обрастнат с различни спекулации и да станат заложник на вътрешнополитически спорове по оста Русия - САЩ. 

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари