Може ли "Ислямска държава" да бъде изтласкана от Сирия без помощта на Асад

Сн. ЕПА/БГНЕС
Докато предвожданата от САЩ коалиция затяга примката около групировката "Ислямска държава" в Сирия, подкрепяните от Иран войски на президента Башар Асад също си връщат територии от екстремистите, без да срещат особена съпротива от страна на Вашингтон - свидетелство за това колко ограничени са американските опции без силен съюзник на терен. 
 
Вашингтон не желае да си сътрудничи с изолираното в международен план правителство на Асад. Но ще бъде трудно джихадистите от "Ислямска държава" да бъдат изтласкани и възпирани единствено с помощта на подкрепяните от САЩ кюрдско-арабски милиции, а говорител на коалицията заяви, че успехите на Асад облекчават задачата на тези сили. 
 
Но ако се позволи на сирийския президент да завземе териториите на "Ислямска държава", това може да се сметне като легитимиране на властта му и вероятно ще подпомогне войната му срещу и без това отслабващото въстание срещу него. Крие и друга опасност - да се засилят позициите и на съюзниците на Асад, Иран и ливанската групировка Хизбула, които имат свои сили, биещи се заедно с войските му в офанзивата срещу териториите под контрола на "Ислямска държава".
 
В правителството на Тръмп има разделение по въпроса дали да се подходи агресивно за спиране на настъпленията на Асад, заяви високопоставен официален източник от САЩ, който нямаше разрешение да говори пред репортери и пожела да остане анонимен.
 
Полковник Райън Дилън от американските сухопътни войски, говорителят на коалицията срещу "Ислямска държава", заяви, че никой не би имал нищо против сирийските правителствени сили да си връщат територии, които са под контрола на джихадистите, и да запълват вакуума, когато екстремистката групировка вече я няма.
 
Това изявление бе учудващо - още повече, че бе направено скоро след като миналата седмица президентът Доналд Тръмп отправи предупреждение към Асад, че ще плати "тежка цена", защото имало "потенциални" доказателства, че Сирия се готвела да извърши ново нападение с химически оръжия.
 
Тези объркани послания разкриват един смущаващ факт, който повечето политически стратези не биха признали: Асад е парий, но същевременно е и удобно средство за обезопасяване и управление на градове, населени предимно с арабски жители и намиращи се в сложен терен. 
 
Положението в Сирия се различава от това в Ирак, където коалицията и правителството в Багдад работят в тясно сътрудничество и са напът да си върнат основния опорен пункт на "Ислямска държава" - град Мосул.
Сирийското правителство нееднократно е заявявало, че всеки е добре дошъл, ако иска да сътрудничи с него за разгрома на групировката.
 
Мохамед Хеир Акам, сирийски депутат, постави под съмнение целесъобразността на американската подкрепа за предвожданите от кюрдите сили. По думите му "сирийско-руското сътрудничество е постигнало по-добри резултати в борбата с тероризма", докато действията на САЩ са имали "точно обратния ефект".
 
Досега американската страна отхвърля възможността за всякакво сътрудничество със сирийския лидер, когото Тръмп нарече "животно". САЩ са партньори с въоръжената коалиция на местните кюрдски и арабски отряди, действаща под името Сирийски демократични сили (СДС).
 
В момента именно тези бойци са начело на офанзивата срещу самопровъзгласилата се столица на групировката "Ислямска държава", град Ракка в Северна Сирия, и евентуално на по-късен етап може да щурмуват и последния голям опорен пункт на джихадистите на югоизток, в провинция Дейр аз Зур.
 
Но американската подкрепа за предвожданата от кюрдите въоръжена коалиция ядоса Турция, която смята това формирование за разклонение на кюрдските екстремисти, действащи на нейна територия. На СДС с подозрение гледа и предимно арабското население на Ракка и провинция Дейр аз Зур.
 
Освен това тази коалиция, наброяваща около 50 000 бойци, вече е изправена пред риска да разтегне прекалено много фронта си и в никакъв случай не е готова за далеч по-голямото предизвикателство, което ще представлява битката в провинция Дейр аз Зур. 
 
От друга страна, Асад и иранските му съюзници постепенно заеха ключови райони по фланговете на предвожданите от САЩ сили във войната им срещу "Ислямска държава". Те превзеха територии на няколко фронта, включително в покрайнините на Ракка и в провинция Дейр аз Зур. С подкрепата на Русия и Иран Асад постепенно разширяваше успехите си и сега под управлението му са почти всички големи градове в Сирия с изключение на тези под контрола на "Ислямска държава".
 
Изключително знакови бяха две негови посещения миналата седмица. Първото беше в централната провинция Хама, където той пристигна, карайки личния си автомобил, а после посети и руска военновъздушна база в Западна Сирия, където се снима с руски генерали и в кабината на руски изтребител Су-35.
 
Войските на Дамаск се разположиха югозападно от Ракка, като сирийските власти се заканиха, че в крайна сметка ще си върнат града.
 
САЩ настояват, че властта в този град трябва да бъде дадена на съвет от местни хора, който да го управлява след освобождаването му, и дадоха ясно да се разбере, че няма да търпят сирийското правителство и съюзниците му да извличат изгода от водещата се в момента битка. Неотдавна американските сили свалиха сирийски самолет, както и безпилотни летателни апарати, за които се предполагаше, че са били използвани от сили, действащи с подкрепата на Иран. Това стана в момент, когато успоредно нарастваше напрежението близо до база, където коалицията обучава сирийски бунтовници.
 
Но цитираният по-горе високопоставен американски източник заяви, че съществуват значителни разногласия за това доколко агресивен подход следва да възприемат САЩ, за да попречат на Асад да си връща контрола над територията, която "Ислямска държава" отстъпва. Някои в Белия дом били за по-силов подход, докато Държавният департамент и Пентагонът предупреждавали за потенциалните рискове.
 
Ако контролираните от Асад територии бъдат сведени до минимум, това ще отслаби позициите му при евентуално сключване на политическо споразумение за край на конфликта. И така ще е по-реално да се сбъдне отдавнашното желание на САЩ той да се оттегли от властта. Ограничаването на контрола му над Източна Сирия ще попречи и на подкрепяните от Иран сили да образуват широк коридор, свързващ Ирак, Сирия и Ливан.
По-предпазливите в правителството на Тръмп по отношение на рисковете се безпокоят да не би САЩ да се плъзнат по плоскостта на още по-пряка конфронтация с Асад, заяви източникът.
 
Дилън, говорителят на коалицията, каза пред репортери в Пентагона, че целта на американската страна е "Ислямска държава" да бъде разгромена навсякъде, където съществува. По думите му ако други, включително сирийското правителство и иранските и руските му съюзници, искат да се бият с екстремистите, САЩ "нямат абсолютно никакъв проблем с това".
 
Фредерик Хоф, директор на Центъра за Близкия изток "Рафик Харири" към Атлантическия съвет, заяви, че това изказване отразява тесния американски поглед върху сирийската война, с много конкретен фокус върху неутрализирането на "Ислямска държава".
 
От гледна точка на коалицията "всичко се върти около ликвидирането на ИДИЛ в Ракка", написа той в статия, излязла миналата седмица. "А как ще се създадат условия тя да си остане ликвидирана? Това най-вероятно ще е задача за някой друг". 
 
-------
*Карам е директор на новинарския отдел на Асошиейтед прес за Ливан и Сирия и отразява новините за Сирия от 1996 г. Ледърман, който предава от Вашингтон, отразява за Асошиейтед прес новините от Белия дом и националната политика в САЩ от 2012 г. 
Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?