Може ли София и Скопие да не се разберат за всичко, а преговорите за ЕС да започнат?

Според македонските управляващи се оформя компромис на база ясна пътна карта

Никола Димитров, сн. БГНЕС, архив

София и Скопие водят интензивни разговори, като според македонските управляващи е възможен компромис преговорите за ЕС да стартират, дори без да са се разбрали двете държави за всичко.Според македонския вицепремиер и министър по евроинтеграцията Никола Димитров в момента се обсъжда компромис, който да даде възможност преговорите за членство да започнат.

"Съжалявам, но не мога в подробности да говоря за сегашния компромис, защото се намираме в деликатен етап от този процес. Най-общо компромисът има две страни – едната е да не се договаряме за всичко. Българската страна има своите позиции, а македонската – нейните. Втората част от компромиса е там, където очевидно имаме общ интерес, да направим всичко възможно, за да имаме конкретна пътна карта, със срокове, с компетентни институции, за прилагане на споразумението за приятелство", посочи Димитров в интервю за македонската редакция на "Свободна Европа".

Засега служебното правителство поддържа досегашната позиция, приета и от парламента, според която България не е готова на компромиси и да допусне Северна Македония до ЕС преди да бъдат изчистени спорните исторически въпроси и много други.

Това не е възможно да стане до юни, когато Скопие очаква пробив.

Към момента България не коментира преговорите. Знае се, че на масата е поставено предложение от португалското ротационно председателство и ЕК, но според дипломатически източници България има резерви.

Не е ясно дали София е готова да подкрепи преговорната рамка на ЕС с идеята, че може да реагира по време на преговорния процес. Подобно решение в България би било силно непопулярно.

Юнската среща на върха на лидерите на страните от Европейския съюз е в центъра на дипломатическите и политически усилия на Скопие за осигуряване на подкрепа от София за първата междуправителствена конференция и официално начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония, пише електронното издание на македонския проправителствен вестник "Слободен печат", цитиран от "Фокус".

Външният министър Буяр Османи очаква срещи през следващите дни както на ниво министър-председатели, така и на министри, за да се постигне съгласие по динамика за решаване на въпроси, засягащи българската страна, които също са част от предложението на португалското председателство.

Османи каза, че основната тема не са въпросите за идентичността, а пътната карта, която ще създаде предсказуемост при изпълнението на споразумението за приятелство, което според него е приемливо решение за Скопие.

"Пътната карта е приемливо решение за нас, което ще създаде тази предсказуемост. Няколко пъти обсъждахме този план за действие в областта на секторното сътрудничество, но мисля, че по-голяма отговорност на държавите-членки е да кажат къде ще бъде поставена тази пътна карта и дали ще защитят европейския процес като такъв. Така че мисля, че част от тежестта пада върху държавите-членки и от нас зависи да работим, за да определим този план за действие възможно най-скоро", каза Османи.

Миналата седмица президентът Румен Радев каза, че очаква към преговорната рамка на Северна Македония да бъде приложена пътна карта и София да прецени дали условията в нея отговарят на българските интереси и може ли да промени позицията си и да вдигне блокадата по пътя на Скопие към Европейския съюз.

Към момента не е ясно каква точно ще бъде тази пътна карта и достатъчна ли е България да промени позицията си.

Макар че дебатът се активизира след идването на служебното правителство, от българска страна няма сигнали, че е възможен бърз пробив.

Споделяне

Още по темата

Още от България