Може ли Тръмп да бъде отстранен от длъжност преди края на мандата си на 20 януари

Доналд Тръмп

Щурмът на Капитолия от привърженици на президента на САЩ Доналд Тръмп вчера предизвика призиви от страна на някои конгресмени за отстраняването му от длъжност преди избрания за негов наследник на поста Джо Байдън да положи клетва на 20 януари.

Сцените на хаос се разиграха, след като републиканецът Тръмп, който отказа да се ангажира с мирен преход на властта, се обърна към хилядите протестиращи и повтори необоснованите твърдения, че изборната победа му е била открадната.

Съществуват два начина за отстраняване на американски президент от длъжност: 25-ата поправка в конституцията и импийчмънт от Камарата на представителите, който да бъде потвърден от Сената. И при двата сценария вицепрезидентът Майк Пенс ще поеме функциите на президента преди встъпването в длъжност на Байдън.

Източник, запознат с тази проблематика, заяви ,че е имало някакви предварителни дискусии между някои членове на правителството и съюзници на Тръмп за позоваване на 25-ата поправка.

Какво е предназначението на 25-ата поправка?

25-ата поправка, приета след атентата срещу президента Джон Кенеди през 1963 г. и ратифицирана през 1967 г., се отнася за евентуалното поемане на функциите на президента от негов приемник при неспособност да изпълнява задълженията си.

Параграф 4 от текста разглежда ситуация, когато президентът не е способен да изпълнява задълженията си, но не се оттегля доброволно.

Авторите на 25-ата поправка са имали ясното намерение тя да се прилага, когато президентът е неспособен да изпълнява задълженията си поради физическо или психическо заболяване, казват експерти. Някои учени твърдят също, че тя може също да се прилага по-разширено при президент, който опасно не е годен за заеманата от него длъжност.

За да бъде задействана 25-ата поправка, Пенс и мнозинството от членовете на правителството на Тръмп трябва да декларират, че той е неспособен за изпълнява задълженията си на президент, и да го отстранят. При такъв сценарий Пенс ще поеме функциите на президент.

Тръмп може впоследствие да заяви, че е способен да поднови изпълнението на задълженията си. Ако Пенс и мнозинството от правителството не оспорят заявеното от Тръмп, тогава Тръмп отново ще поеме президентските функции. Ако обаче те оспорят декларацията на Тръмп, въпросът ще бъде решен от Конгреса, но Пенс може да продължи да изпълнява дотогава функциите на президент.

Необходимо е мнозинство от две трети в двете камари за отстраняване на Тръмп. Контролираната от демократите Камара на представителите обаче може просто да отложи гласуването по важния спор, докато изтече мандатът на Тръмп, каза Пол Кампъс, преподавател по конституционно право в Университета на Колорадо.

Според Кампъс 25-ата поправка ще е подходящ начин да бъде отстранен от длъжност Тръмп и тя има предимството да е по-бърза от импийчмънта.

"Пенс може веднага да стане президент, докато импийчмънтът и осъждането може да отнемат най-малко няколко дни", заяви той.

Може ли срещу Тръмп за започне процедура по импийчмънт и той да бъде отстранен?

Да. Заблудите относно "импийчмънта" са, че той се отнася за отстраняване на президента от длъжност. Всъщност импийчмънтът се отнася само до Камарата на представителите, долната камара на Конгреса, която повдига обвинения за това, че президентът е извършил "сериозни престъпления или простъпки", подобно да обвинителен акт по наказателно дело.

Ако обикновено мнозинство от 435-те членове на Камарата на представителите подкрепи повдигането на обвинения, известни като "дело за импийчмънт", процесът се пренася в Сената, горната камара, който провежда съдебен процес, за да се вземе решение за вината на президента. Конституцията изисква Сенатът на гласува с мнозинство от две трети за осъждане и отстраняване от длъжност на президента.

Срещу Тръмп започна процес за импийчмънт в доминираната от демократите Камара на представителите през декември 2019 г. по обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса заради опитите му да окаже натиск върху Украйна да разследва Байдън и негов син. Тръмп бе оправдан от доминирания от републиканците Сенат през февруари 2020 г.

За какви "сериозни престъпления и простъпки" може да бъде обвинен Тръмп?

Франк Бауман, преподавател по конституционно право в Университета на Мисури, каза, че е възможно Тръмп да "подстрекава към бунт" или опит за сваляне на американското правителство.

Бауман обаче заяви,че срещу Тръмп може да започне процедура по импийчмънт и за по-общо провинение: незачитане на американската конституция и нарушаване на президентската клетва. От Конгреса зависи да определи какво е сериозно престъпление и простъпка, като той не е ограничен до престъпленията, предвидени в Наказателния кодекс.

"Сериозно престъпление би било такова срещу конституцията, като усилени опити да се подкопаят законните резултати от произведени по законен начин избори", отбеляза Бауман.

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?