Може ли уволнението на Коми да е началото на "Уотъргейт 2"

Може ли уволнението на Коми да е началото на "Уотъргейт 2"

Противниците на Доналд Тръмп свикнаха с непредсказуемостта на неговото правителство, но трусът, предизвикан от уволнението във вторник на директора на ФБР Джеймс Коми, се оказа доста силен.

Според критици на Тръмп това е мощна атака срещу независимата съдебна система и смятат, че САЩ са на ръба на конституционна криза. Ето някои ключови въпроси:

Как се справя Белият дом с кризата?

Честно казано, лошо. Дори някои от най-високопоставените лица в Белия дом не бяха осведомени за решението на президента, а говорителите на Тръмп излязоха да го защитят часове след като то вече бе обявено. Служителите за връзките с обществеността се затрудняваха да обяснят мотивите му.

Вчера Тръмп прие руския министър на външните работи Сергей Лавров в Белия дом - странно подбран момент за подобна среща, като имаме предвид обвиненията, че Коми е бил отстранен заради ръководеното от него разследване за възможна тайна договорка на миналогодишните президентски избори между предизборния щаб на Тръмп и Москва.

Може ли това да предизвика конституционна криза?

Макар и много наблюдатели да са на мнение, че има основание за паралели със скандала "Уотъргейт" от 1974 г., възможността за импийчмънт на Тръмп е доста по-малка, отколкото за Ричард Никсън по онова време, освен това сегашният президент на САЩ има право да уволни Коми.

Въпреки всичко в американските медии се появиха доста мнения в смисъл, че отстраняването на директора на ФБР е сигнал за начало на още по-голяма криза. В основата на някои от най-острите критики са опасенията, свързани с независимостта в бъдеще на американската съдебна система и с налагането на една все по-авторитарна президентска форма на държавно управление.

"Доналд Тръмп или е най-провинилият се президент след Ричард Никсън, или е най-некомпетентният президент от основаването на САЩ", написа Елейн Камарк от Института "Брукингс".

Дали привържениците на Тръмп ги интересува този скандал?

Това е ключов въпрос. Досега привържениците на президента винаги се обявяваха в негова защита, каквото и да направи. Възможно е те да окачествят поредната афера като поредната буря в столицата, която е далеч от живота им. И тъй като уволнението на Коми бе свързано с Хилари Клинтън - силно недолюбвана от много от привържениците на президента - напълно възможно е да реагират точно така.

Доколко убедителни са твърденията на Белия дом за случилото се?

Не звучат особено правдоподобно. Критиците казват, че дори Тръмп да е бил недоволен от работата на Коми по аферата с имейлите на Клинтън, той е могъл да го уволни още с встъпването си в длъжност. Твърденията на Тръмп, че още преди месеци е загубил доверие в директора на ФБР, са в разрез с много от направените до момента публични изказвания.

Само преди седмица говорителят на Тръмп Шон Спайсър заяви, че президентът има пълно доверие в Коми. И отхвърляйки категорично твърденията, че бил освободил директора на ФБР заради разследването на връзките между Русия и предизборния му щаб, Тръмп не успя да пресече слуховете.

За какво става дума в скандала с Русия?

ФБР разследва контактите между Русия и предизборния щаб на Тръмп, както и в по-общ план намеса на руската страна в президентските избори през 2016 г. Според американските тайни служби Москва е организирала кибенападения, повлияли на крайния резултат.

Хакери откраднаха имейли от предизборния щаб на Клинтън, които после бяха публикувани от "Уикилийкс". Основният въпрос тук е дали щабът на Тръмп е имал толкова добри връзки с Русия, че е знаел за хакерските прониквания предварително. Засега не са открити никакви доказателства в подкрепа на това.

Кои са главните действащи лица?

Няколко души, работили като съветници на Тръмп в различно качество: Майкъл Флин, Картър Пейдж и Роджър Стоун. Не спира да се говори и за бившия председател на щаба на Тръмп Пол Манафорт.

Флин беше разпитан от ФБР. Той бе принуден да подаде оставка като съветник по националната сигурност на Тръмп, след като призна, че е предоставил на правителството подвеждащата информация за контактите си с руския посланик.

Миналата година ФБР започнало да наблюдава Пейдж с мотива, че го смята за руски шпионин.

Стоун от своя страна се хвалеше с контактите си с "Уикилийкс". Още преди да бъдат публикувани имейлите на председателя на предизборния щаб на Клинтън Джон Подеста, Стоун намекна в Туитър, че ще се случи нещо такова. А съвсем неотдавна заяви, че е бил във връзка с хакера "Гуцифер 2.0", зад когото според американското разузнаване стоят руските тайни служби.

Всички те казват, че не са направили нищо нередно и срещу никого от тях няма официално повдигнати обвинения.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят