Руски медии след излъчването на филма "Крим. Пътят към родината"

Може ли Западът да вярва на Москва?

Нов етап в самоизолацията на Русия

Може ли Западът да вярва на Москва?

Може ли Западът да вярва на Москва, питат се руски медии ден след излъчването на филма "Крим. Пътят към родината". И отговарят: "Не.", анализирайки посланието на филма, подготвен с очевидна пропагандна вътрешнополитическа цел. Това послание според руски издания маркира и нова степен на самоизолация на Русия.

В документалния филм за годишнината от анексирането на Крим към Русия руският президент Владимир Путин директно признава, че за разоръжаване на 20-хилядните украински части в Крим са били изпратени сили на Главното разузнавателно управление (ГРУ), и че сам е наредил на министерството на отбраната да прехвърли в Крим под формата на засилване на охраната на руските военни обекти специални подразделения на ГРУ и сили на морската пехота и десантчици.

"Ситуацията в Украйна се разви така, че бяхме принудени да започнем работа по връщането на Крим в състава на Русия, тъй като не можехме да изоставим тази територия и живеещите там на произвола на съдбата и да ги смажат националистите", обяснява Путин. Той наредил да започне подготовката за анексиране 3 седмици преди т.нар. референдум - още в нощта на 22 срещу 23 февруари.

Във вторник "Независимая газета" разсъждава за уверенията на руския лидер по време на т. нар. "Кримска пролет", когато твърдеше, че на полуострова няма руски войски, и сега, когато призна точно обратното. Днес Путин казва, че Русия не участва в конфликта в Донбас. Доколко верни са тези твърдения, пита се руският вестник.

В момента в центъра на вниманието както на Русия, така и на всички заинтересовани световни играчи, вече не е Крим, а Донбас, пише авторът на статията Станислав Минин. Става дума за регион на Украйна, повечето от чиито жители смятат руския за свой роден език. Те не подкрепиха Майдана и властта в Киев, на която се противопоставиха с оръжие, избраха свои парламентарни структури и чрез тях заявиха, че искат да влязат в Руската федерация.

Според "Независимая газета" процесът на мирно уреждане в Донбас може да помръдне от мъртвата точка само ако между страните посредници (Русия, Германия и Франция) се създаде поне минимално доверие. Ако Москва е заинтересована да започне да се създава такава атмосфера, то излъчването на филма "Крим. Пътят към родината" с откровенията на Путин за "възпитаните хора" със сигурност не е най-добрият начин да се постигне това, коментира
вестникът.

Филмът е елемент от пропагандна кампания и като такъв е правен за вътрешно потребление. Очевидно е обаче, че на Запад не пропускат подобни изказвания на руската власт и открояват в тях важни послания", пише "Независимая газета".

Може ли да се вярва на руските власти - било то на президента Путин, или на някой друг - ако те твърдят, че в Донбас няма никакви руски военни и никаква руска техника, пита вестникът. Може ли да се вярна на Кремъл, ако той заявява, че не може императивно да въздейства на опълченците, че е страничен наблюдател и влияе на ситуацията само донякъде? За Запада посланието на филма на Андрей Кондрашов е точно това - че е трудно да се вярва.

Никой не може да гарантира на Франсоа Оланд и Ангела Меркел, че след година или две няма да видят филм, наречен "Как спасявахме Донбас", в който представители на руската власт няма да споделят нови откровения и да признаят ролята си в съдбата на Донецк и Луганск и т. н., отбелязва "Независимая газета".

Нов етап в самоизолацията на Русия

С филма "Крим. Пътят към родината" Владимир Путин обозначи нов етап и равнище на самоизолация на Русия, пише вестник "Ведомости" в редакционен коментар на тази тема.

"За година оценката на Путин за кримската операция се е променила силно. На 4 март 2014-та той твърдеше, че на полуострова руски военни няма, а има "местни сили за самоотбрана". На 17 април – че руските сили са "застанали зад гърба на силите за самоотбрана". На 13 ноември – че нашите военнослужещи са блокирали украинските военни части. Първоначалната загриженост за защита на рускоезичното население бе допълнена в декемврийското му обръщение със сакралната необходимост да се върне Корсун (древногръцки град на мястото на днешния Севастопол – бел. ред.). Тези мотиви заедно с постоянно демонстрираното желание да се отговори на някакви действия на "американските кукловоди" отново са преговорени и в юбилейния филм", пише вестникът.

Преди година, продължава той, Путин бе по-внимателен в оценките, понеже се надяваше, че заграбването на Крим може някак да бъде замазано в отношенията със Запада и че вероятно санкциите няма да продължат дълго. Но Западът не се съгласи и предпочете да играе ролята на враг в руската пропаганда. Тъй че, решено е да се сбогуваме със Запада. С изявленията си Путин показва, че мнението на САЩ и Европа вече не му е интересно.

"Човекът, който сам е върнал на Русия Крим, може да не обръща внимание на това, което му се подвиква от другата страна на океана", посочва всекидневникът. "Сигналът към Запада най-малкото е следният: ще стигнем докрай, защитавайки Крим. А като максимум: изобщо не ни пука какво е вашето мнение".

Отказвайки се да обяснява каквото и да било на Запада, Путин отново засилва вътрешната пропаганда. В Москва филмът събра пред екраните повече от 3 милиона зрители (възможно е изчезването на президента за 10 дни да е сработило като маркетингов ход). На руснаците им се представя епическата драма за възвръщането на свещената територия с Владимир-обединителя в главната роля, продължава "Ведомости".

"Несъвпаденията в показанията не пречат на пропагандата и даже са необходими. Та нали руснаците и преди година разбираха, че в Крим има наши военни, но тогава това се смяташе за гениална хитрост. Днешният патос е в откритото празнуване на победата в Крим, което ни предстои да видим по улиците и площадите. Пиарите на Путин явно искат да използват рекордния рейтинг на президента, за да утвърдят сред народа ролята му на герой. Това може да означава нов кръг от мобилизиране на електората. Въпросът е за какво. Или за напрегнат мирен труд, за да се произведат заместители на всички вносни стоки, или за правилно възприемане на някаква нова славна спецоперация", заключава Ведомости".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?