МП дозаплете скандала с изборните поправки, чийто идеен баща е президентът

Авторството остава тайна, уволненият от МП Любомир Талев отново е нарочен за единствен виновник

Президентът Румен Радев индиректно призна, че стои зад законопроекта за драстично ограничаване на вота в чужбина, но остават открити въпросите защо, при това положение, проектът бе оттеглен и защо се пази тайна кой е авторът на текстовете. В петък сутринта Министерството на правосъдието (МП) повтори позицията си, че не е знаело за публикувания на сайта му проект, с който практически се въвежда забрана за гласуването на българите в чужбина. Вината този проект да излезе на бял свят била на уволнения вече шеф на законодателната дирекция в МП Любомир Талев, който действал на своя глава, с което "уронва престижа" на МП. От изявлението на зам.-министър Деница Митрова не стана ясно откъде са се взели скандалните текстове, които Талев качил, но се разбра, че такива текстове все пак е имало и финално е трябвало да останат само ограниченията за българите, живеещи извън ЕС (което също е неконституционно).

Нещата стигнаха дотам, че вицепрезидентът Илияна Йотова се разграничи от Румен Радев, напомняйки, че "всеки гражданин, който има българско гражданство и документи, има равни права".

Президентът поискал справка от ЦИК за гласуването в чужбина от 2009 г. насам

Президентът Румен Радев е поискал и получил от ЦИК справка от ЦИК за гласуването на българите в чужбина от 2009 г. насам. Така ден след като с половин уста призна своята съпричастност към законопроекта, ограничаващ гласуването на българите в чужбина, държавният глава предприе следваща крачка, показваща, че именно той е ангажиран с темата.

В петък сутрин в деловодството на Централната избирателна комисия е постъпило писмо от президентството, с което Радев иска пълни справки за гласуването в чужбина от 2009 г. насам. От ЦИК съобщиха пред Mediapool, че комисията е представила данните.

Още

Разривът между двамата идва по-малко от три месеца след встъпването им в длъжност.

Версията на МП, представена в отсъствието на министъра

В петък сутринта служебният заместник-правосъден министър Деница Митрова прочете кратко изявление пред медиите от името на своята шефка Мария Павлова, която продължава да се крие от медиите.

"В нито един момент от обсъждането на законопроекта (с ръководството на министерството – б.р.) не е обсъждано елиминирането на правото на глас на българите в ЕС", каза Митрова. Тя допълни, че уволненият шеф на дирекция "Съвет по законодателство" Любомир Талев е публикувал законопроекта за обществено обсъждане без задължителното съгласуване с управленския екип на министерството и без да са изпълнени нейни разпореждания за поправка на текстовете за изборните права на българите, живеещи в страните членки на ЕС.

По думите ѝ проектозаконът е обсъждан с Правния съвет към президента. Журналистите бяха поканени да присъстват на четенето на изявлението, но не им бе дадена възможност да задават въпроси.

Пред Mediapool Любомир Талев каза, че твърденията са "смешка", защото няма как съгласувателната процедура на проекта да бъде изпратена в Министерския съвет без подпис на министър или зам.-министър. Той обясни, че ръководството на министерството не само е било наясно с проекта, но е одобрило всяка една стъпка преди публикуването на текстовете за обществено обсъждане. Служебният министър на правосъдието Мария Павлова е присъствала и на срещата при президента Румен Радев по-рано през седмицата.

На тази среща президентът е бил достатъчно ясен, че държи за забрана за гласуването на българите в чужбина, а не на тези извън ЕС, каза Талев.

Министерството твърди, че проектът е написан от експерти и съгласуван с президентството. Любомир Талев обаче разказа, че инициативата идва изцяло от президентството и че секретарят по правните въпроси на държавния глава проф. Емилия Друмева е изпратила текстовете. Проектът е бил подписан от ресорния зам.-министър Деница Митрова преди да бъде качен на сайта на МП. Преди това той е бил подписан и преди да бъде изпратен в Министерския съвет.

Скандалните предложения бяха направени чрез Заключителните разпоредби на Законопроекта за промяна на Закона за българското гражданство. В тях е записано, че се променя и Изборният кодекс, в който се въвежда тримесечна уседналост за гласуването на парламентарни и президентски избори. Това почти изключва от участие в изборите българите, които живеят извън страната.

Проектът предизвика скандал веднага след публикуването му за обществено обсъждане във вторник. Включително поради факта, че текстовете "не съответстват на конституцията", както призна ден по-късно и МП в съобщението, с което оттегля законопроекта. В същото съобщение се казва, че цялата вина е на шефа на законодателната дирекция Любомир Талев, който "умишлено с цел да злепостави министерството" е публикувал текстовете без да ги съгласува с министър Павлова.

Президентът призна "бащинството", но остава въпросът защо проектът е оттеглен

Докато уволненият Талев се кълнеше пред медиите, че никога не би си позволил подобна самодейност и че проектът е иницииран от президента, изготвен в президентството и минал на съгласуване в МС, президентството мълчеше, а служебният премиер Огнян Герджиков уверяваше, че "няма пръст" в тая работа и идеята е на МП.

И така до четвъртък вечерта, когато президентът Румен Радев с половин уста призна "бащинството" си над тези текстове.

"В последните дни ескалира напрежение по отношение на проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство и предвидените промени в други закони. Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България", посочи Радев в изявление. Той така и не заяви открито, че реалният автор на законопроекта, оттеглен заради "несъответствие с конституцията, несъвършенства в текстовете и мотивите" (според съобщението на МП).

"Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес. В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство. Но след вота, загърбиха темата. Проблемът обаче е налице. Той може да бъде решен само със закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността и независимостта на българската държава", се казва в позицията на президента, която обаче отново не дава отговор на въпроса защо проектът беше оттеглен, след като според Радев проблемите остават.

Преди него проф. Емилия Друмева призна, че е участвала само и единствено в консултирането на текстовете, които идвали от различни политически сили – неясно кои.

Зам.-министър Митрова заяви в петък, че уволненият Талев в нарушение на вътрешните правила и без знанието на министъра е направил още едно нарушение, опитвайки се да стартира съгласувателна процедура на законопроекта в нередактирания му вариант, преди да е изтекъл срокът за обсъждане.

"Категорични сме, че с действията си служителят уронва престижа на Министерството на правосъдието", повтори Митрова.

Вицепрезидентът се разграничи

В петък вицепрезидентът Илияна Йотова остро се разграничи от Румен Радев по въпроса за уседналостта.

"Всеки гражданин, който има българско гражданство и документи, има равни права. Дали ще живее в Канада, в САЩ, в Турция или в страните от ЕС, той има еднакви избирателни права, право да избира и право да бъде избиран, и никой няма право да му ги отнема", каза Йотова, цитирана от БГНЕС.

Проектозаконът за забрана на българите в чужбина да гласуват беше публикуван в понеделник за обществено обсъждане. След разразилия се скандал два дни по-късно документът беше свален.

Споделяне

Още по темата

Още от България