Мрачен сценарий за Япония, ако не въведе социално дистанциране

Мрачен сценарий за Япония, ако не въведе социално дистанциране

Възможно е в Япония да има около 850 000 тежко болни от Ковид-19 и около половината от тях да умрат, ако не се въведе социално дистанциране или други мерки, предупредиха експерти от правителствен екип, цитирани от Асошиейтед прес.

Преподавателят от университета в Хокайдо Хироши Нишиура, който е специалист по клъстърен анализ, прогнозира 49 процента смъртност, или около 420 000 починали, сред хората в тежко състояние, които се нуждаят от апарат за обдишване или лечение в интензивно отделение, ако не бъдат взети превантивни мерки. Това според него може да стане заради предстоящ недостиг на респиратори.

Нишиура уточни, че това е най-лошият сценарий, и прикани хората да спазват социално дистанциране.

"Можем да спрем заразяването, ако всички променим поведението си и значително намалим взаимодействията", каза той.

На 7 април премиерът Шиндзо Абе обяви извънредно положение в Токио и други шест префектури и призова хората да спазват социално дистанциране. Все още обаче големи групи хора пътуват с обществен транспорт на работа.

Военните сили на САЩ в Япония разшириха обхвата на извънредното здравно положение до всичките си бази в страната, предаде Ройтерс.

Досега мярката важеше само за американските военни в източната област Канто.

Извънредното положение ще е в сила до 15 май. То дава на командващите американските бази правомощия да налагат спазване на предпазните здравни мерки на всички хора с достъп до тези бази.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?