Мръчков препотвърдил присъдата на Никола Петков

Според БЗНС-Народен съюз не е морално проф. Васил Мръчков да бъде награден с най-високото българско отличие орден "Стара планина" първа степен, защото по времето, когато той е бил главен прокурор е препотвърдил смъртната присъда на Никола Петков. Зам.председателят на парламентарната група "Народен съюз" Борислав Китов каза, че разполага с писмо от 10 февруари 1989 г. до държавния глава Тодор Живков, в което се иска преразглеждане на процеса срещу Никола Петков и реабилитирането му. Писмото е било дадено за мнение на тогавашния главен прокурор Васил Мръчков и, след като преглежда писмото, той прави заключение, че независимо от Закона за амнистията, не съществува законна възможност да се поиска отменяне на присъдата на Никола Петков, обясни Китов.

В документа се отбелязва, че отмяна на присъдата може да стане само, ако тя е постановена при липса на доказателства за виновността на подсъдимия или ако е издадена в нарушение на закона, посочи депутатът от БЗНС-НС. Присъдата е издадена в съответствие с действащия тогава Закон за защита на народната власт въз основа на събраните доказателства по делото и при спазване на процедурните правила за съдебното разглеждане на делото, се отбелязва в заключението на Мръчков, прочетено от Борислав Китов.

Мръчков е препотвърдил присъдата на Никола Петков, въпреки че още по времето на нейното издаване, целият демократичен свят знае, че това е скалъпен политически процес и един демократ е несправедливо обесен, заяви Китов. Той отбеляза, че президентът Георги Първанов на панихидата в памет на Никола Петков е казал, че един голям българин е несправедливо загинал. Убедени сме, че както президентът, така и проф. Огнян Герджиков не са запознати с тази част от живота на Мръчков, но за нас това, което е направено в навечерието на 4 април 1989 г. ясно показва моралните качества на проф. Мръчков, декларира заместник-председателят на ПГ "Народен съюз".

Предизвикан от изказването на Китов в кулоарите на парламента депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева заяви, че не съществува законна възможност да се поиска отмяна на присъдата на Никола Петков. Прокуратурата, независимо кой я оглавява, не може да си създаде основания за отменяване на присъдата, отбеляза тя. Татяна Дончева допълни, че е историческа истина, че процесът срещу Никола Петков е несправедлив, но трябва да съществува и законова възможност, за да могат органите, прилагащи правото, да обявят такъв резултат.

Попитана дали проф. Мръчков е участвал в т.нар. "възродителен процес", Татяна Дончева каза, че Мръчков е станал главен прокурор през август 1987 г., три години след приключване на този процес. В отговор на въпрос Дончева отбеляза, че присъдата на първата инстанция на Ахмед Доган е произнесена преди проф.

Мръчков да стане главен прокурор. Дори да беше произнесена по негово време, главните прокурори не четат дела, не се явяват, не поръчват решения, нито ги изпълняват, заяви Татяна Дончева. Според мен е проява на неравен стандарт да предлагаш следователя по делото ти за висши постове в съдебната система и в същото време да наричаш палач човека, който формално е заемал поста главен прокурор и който е непричастен към делото, допълни тя.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?