Мрачни предупреждения за Белия дом и републиканците преди изборите

Доналд Тръмп

Прогнозата за президента Доналд Тръмп и неговата партия е мрачна. Водещ републикански социолог заяви пред високопоставени служители на брифинг в Белият дом след Деня на труда, че определящият фактор на изборите няма да бъде подобряващата се икономика или постепенното увеличаване на създаваните работни места, а нагласите на гласоподавателите към Тръмп. Според презентацията, изнесена от социолога Нийл Нюхаус и включвала десетки страници, повечето избиратели, включително значителен дял от клонящите към републиканците гласоподаватели, не се отнасят благосклонно към президента, съобщава в понеделник агенция Асошиейтед прес.

Нюхаус даде брифинга в момент, когато сред републиканските служители цари все по-мрачно настроение с наближаването на изборите през ноември. Партийните лидери вече се разтревожиха, че заради въодушевлението сред демократите и презрението на умерените републиканци към Тръмп Републиканската партия може да не победи в битката за Камарата на представителите. Но сега някои републиканци се страхуват, че мнозинството им в Сената също е застрашено - подобен сценарий беше немислим преди няколко месеца, имайки предвид благоприятните прогнози за представянето на републиканците на изборите за сенатори.

"За да спечелят в спорните щати, републиканските кандидати имат нужда от всички избиратели, които подкрепят президента Тръмп, плюс голяма част от тези, които не го подкрепят", каза републиканският социолог Уит Еръз, цитиран от Асошиейтед прес. "Това е много трудно постижима стратегическа цел."

Представители и на двете партии казват, че републиканците все още имат предимство в битката за контрол над Сената. Но републиканските служители все повече се тревожат, че кандидатите в клонящи към консерваторите щати като Мисури и Индиана не се представят добре, а надпреварите в Тенеси и Тексас, където победата на републиканците би трябвало да е в кърпа вързана, са доста оспорвани.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл обяви тревога миналата седмица, като предупреди, че всяка от оспорваните сенатски надпревари ще бъде "като бой с ножове в тясна улица".

Открито изразяваното безпокойство сред републиканците донякъде изглежда има стратегически характер, тъй като партийните служители се опитват да мотивират едновременно избирателите и дарителите, отбелязва Асошиейтед прес. Мнозина умерени републикански гласоподаватели "не вярват, че има нещо, което да е застрашено на тези избори", показват документите, представени от Нюхаус пред служители на Белия дом. Според него това убеждение отчасти се дължи на пренебрегването на публично огласяваните социологически данни, като се има предвид, че повечето проучвания показваха, че демократката Хилари Клинтън ще победи Тръмп на президентските избори през 2016 г.

Нюхаус и Белият дом не коментираха срещата, проведена в началото на септември. Асошиейтед прес се е сдобила с копие на презентацията на Нюхаус, а двама републиканци, запознати с брифинга, се съгласили да говорят за подробностите, при условие че останат анонимни, защото не били упълномощени да обсъждат въпроса публично.

В Белия дом тревогата във връзка с изборите в средата на мандата се увеличава от месеци, след като проучванията показват, че републиканците са изправени пред ситуация, изпълнена с предизвикателства, и че въодушевлението сред демократите нараства. Същинският брой на оспорваните надпревари както за Камарата на представителите, така и за Сената подлага на голямо изпитание паричните запаси и налага трудни сметки за това къде да бъдат насочени ресурси и заместници. А има засилващи се страхове, че коалицията от гласоподаватели, благодарение на която Тръмп влезе в Белия дом, няма да отиде на изборите в средата на мандата.

Дори ако много от тези избиратели всъщност гласуват, републиканците могат все пак да не получат достатъчна подкрепа. Социологическите данни, представени пред служителите на Белия дом и обработени от Националния комитет на републиканците, показали, че верните поддръжници на Тръмп съставляват около една четвърт от избирателите. Една четвърт са републиканците, които харесват политиките на Тръмп, но не самия президент, и които не изглеждат мотивирани да подкрепят републиканските кандидати. А близо половината от очакваните гласоподаватели на изборите в средата на мандата са демократи, стимулирани от своята съпротива срещу президента.

Сътрудници на Белия дом казват, че Тръмп получава редовни брифинги за политическата обстановка и е наясно с все по-мрачните социологически данни, въпреки че предсказва "червена вълна" пред републиканците в Туитър и на предизборни прояви. Сътрудници казват, че мрачните брифинги, които Тръмп получава от служители на републиканците, понякога се компенсират от честите му разговори с външни съветници, които представят в по-ведри тонове изборната обстановка и напомнят на президента за неговата неочаквана победа през 2016 г.

Парадоксът за републиканците е, че повечето американци до голяма степен са доволни от икономиката, както показват много анкети. Партията се стреми икономиката да е в центъра на предизборните дебати. Тръмп обаче постоянно изтъква други въпроси на преден план, включително недоволството си от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър и силния си гняв от неблагоприятните описания на неговото президентство, представени в книга на журналиста Боб Удуърд и анонимна коментарна статия, написана от висш правителствен служител и публикувана във в. "Ню Йорк таймс". Той изуми някои поддръжници в четвъртък, като оспори данните за броя на жертвите от урагана Мария в Пуерто Рико миналата година, тъкмо когато нова буря приближаваше Източното крайбрежие.

Нюхаус заяви пред служителите на Белия дом, че Тръмп може да се хареса на умерените и независимите, изтъквайки, че евентуално демократическо мнозинство би било извън основните нагласи по въпроси като премахването на американската имиграционна и митническа служба и финансираното от държавата здравеопазване. Други републикански стратези дадоха на кандидатите подобни съвети.

Карл Роув, който беше главен политически стратег на президента Джордж У. Буш, каза, че ако републиканците представят демократическите си съперници като меки по въпроса за имиграцията или подкрепящи значителни правителствени разходи за здравеопазване, "това е отровна смес за меките републиканци и клонящите към републиканците независими".

В най-новите си предизборни изяви Тръмп омаловажи прогнозите си за републиканска вълна и предупреди привържениците, че ако демократите спечелят мнозинство в Конгреса, това ще има последици. Той обаче се съсредоточи не толкова върху последиците за политиката при евентуално връщане на контрола на демократите над Конгреса, колкото върху това как това би се отразило на неговото президентство, включително изгледите за импийчмънт.

"Ако това наистина се случи, ще е ваша грешка, защото не сте отишли да гласувате", каза Тръмп за изгледите за импийчмънт срещу него. "Да не отидете да гласувате - това е единственият начин, по който това може да се случи."

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?